Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Vlada odlučila – poskupljuju šećer i piletina

03. oktobar 2022. 10:00:48 Pročitano 584 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Umesto 102,99 dinara, šećer će od sada koštati 109,99 dinara, propisala je Vlada Srbije novu maksimalnu cenu ove namirnice. Poskupela je i piletina. Tako će sada kilogram u maloprodaji smeti da košta najviše 319 dinara. Vlada je, istovremeno, "odmrznula" cenu dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto masnoće, koja je do sada bila određena na nivou od maksimum 128,99 dinara, dok je procenat dozvoljene marže - udvostručila.

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmenjenih uredbi i odluka čije je važenje oročeno na 31. oktobar 2022. godine, prema kojima su, između ostalog, korigovane cene belog kristal šećera i svežeg pilećeg trupa, saopšteno je iz Vlade. Usvojena je i izmenjena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte, imajući u vidu da je tržište još uvek nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda, navela je Vlada srbije u saopštenju.

Na sednici je izmenjena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. U Uredbi je naglašeno da korekcija cena neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda, ocenjuje se u saopštenju.

„U odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja. Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba. Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cenu svežeg pilećeg trupa“, navodi Vlada.

Vlada je, takođe, ukinula ograničenje cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, i uz to dozvolila duplo veći procenat marže.

„Marža obračunata na neto fakturnu cenu svih vrsta UHT mleka, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 10 odsto“, stoji u uredbi.

Zabrana izvoza

Članovi vlade izmenili su, kako se dodaje u saopštenju, Odluku o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka i tako zabranu izvoza tih prizvoda produžili za još 30 dana. Ova mera će sprečiti moguću štetu po privredu i građane, a izmene su, piše u saopštenju, donete u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu.

Izmenjena je i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, takođe, produženo do 31. oktobra 2022. godine. Izmenjena odluka je doneta s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda rrađana, kao i očuvanja privredne stabilnosti, piše u saopštenju.

Izvor: rs.n1info.com

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiŠTETA: Isplatili 304.000 evra zbog kašnjenja radova! Na vrh strane