Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Pad tražnje za mlečnim proizvodima

27. jul 2022. 12:30:27 Pročitano 467 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Svetske cene spustile su se na najniži nivo u poslednjih 10 meseci. Globalne cene mlečnih proizvoda spustile su se na najniži nivo u poslednjih 10 meseci jer je pad potražnje potisnuo u drugi plan činjenicu o nedovoljnoj ponudi. Posebno je opala tražnja iz Kine, u kojoj široko rasprostranjene mere zatvaranja zbog kovida 19 uzimaju danak ekonomiji.

Silazni trend se dešava uprkos tome što su isporuke mleka širom sveta i dalje oskudne zbog suše na Novom Zelandu i rasta troškova stočne hrane za farmere, posebno u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, usled obilnih kiša u Australiji i rata u Ukrajini, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

Globalni indeks cena mlečnih proizvoda pao je nedavno za pet odsto i sada je na najnižem nivou od 7. septembra 2021. godine. Podaci sa poslednje aukcije pokazali su da su kupci iz Azije, uglavnom iz Kine, kupovali osetno manje količine od uobičajenih. Proizvodnja mleka u Evropi je i dalje izuzetno slaba pod uticajem energetske krize, suše, rastućih troškova inputa i drugih nepovoljnih ekonomskih faktora za poljoprivredu, napisao je u komentaru ekonomista ASB banke Nat Kel. On je naveo da, iako bi proizvodnja na Novom Zelandu mogla da bude bolja nego prošle godine, malo je verovatno da će nadoknaditi pad evropske proizvodnje.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKupila sam jabuke u beogradskoj radnji a onda napravila MALI EKSPERIMENT: Kad vidite kako izgledaju POSLE NJEGA, izgubićete apetit Na vrh strane