Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Nemačka organizacija za zaštitu potrošača podnela tužbu protiv kompanije "Tesla"

20. jul 2022. 11:44:25 Pročitano 467 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nemačka organizacija za zaštitu potrošača je podnela tužbu protiv kompanije "Tesla" zbog obmanjujućih reklama i kršenja propisa o zaštiti podataka.

Najveća nemačka organizacija za zaštitu potrošača, VZBV, podnela je sudu u Berlinu tužbu protiv kompanije "Tesla" zbog, kako se navodi, obmanjujućih reklama i kršenja propisa o zaštiti podataka.

Ova organizacije je saopštila danas da je "Tesla" obmanjućim saopštenjima varao potrošače o tome koliko emisije ugljen-dioksida štede kupovinom "Teslinog" električnog vozila, prenosi Rojters.

Izvor: tanjug.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiVLADA OGRANIČILA CENE ŽIVOTNIH NAMIRNICA: Važe 60 dana od stupanja na snagu Na vrh strane