Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


BEZ PUTOVANJA I NOVCA 1.000 PUTNIKA:Agencija Kompas tourism and travel iz Novog Sada otišla u stečaj - U Grčkoj im zarobljeno 120.000 evra

12. jul 2022. 10:20:06 Pročitano 265 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

PANDEMIJA je stavila ključ u bravu mnogim turističkim agencijama. Poslednja među njima, novosadska Kompas tourism & travel, koja je otišla u stečaj, ostavila je bez letovanja gotovo 1.000 ljudi, koji su svoje aranžmane odavno platili.

Od toga, većina se, po preporuci agencije, obratila osiguravajućim kućama, u nameri da nadoknade štetu. Iako su aranžmani bili osigurani, na stotine zahteva već su odbijene sa objašnjenjem da ne pokrivaju slučaj "više sile" kakva je bila pandemija.

Dok se loptica odgovornosti prebacuje od agencije, do osiguravajućih kuća, i dok čekaju konačni sud Narodne banke Srbije, građani su ponovo u sezoni godišnjih odmora - izvisili za svoja putovanja.

Putnici koji su aranžmane uplatili preko agencije Kompas tourism & travel, zbog pandemije, nisu uspeli da odu na uplaćene odmore, u 2020. godini. Uz to, sada više ne mogu ni zamenske vaučere da iskoriste, jer je agencija od novembra 2021. godine u stečaju zbog bankrota.

Iz Ministarstva turizma kažu da turistička inspekcija ne može da utvrdi koliko je tačno putnika oštećeno, jer je firma zatvorena. Dodaju da je stečaj jedan od razloga da se aktivira garancija putovanja i da turisti podnesu zahtev za naplatu društvu čiju garanciju poseduju. Ako ih odbiju, treba da upute prigovor. Podvlače da Zakon o turizmu obavezuje organizatore da za svakog putnika obezbede garanciju.

POSTUPAK U TOKU

POSLEDNJIH nekoliko nedelja obratio nam se manji broj građana zbog nemogućnosti isplate naknade iz osiguranja po osnovu garancije putovanja od strane "Triglav osiguranja" - kažu u NBS. - Kontrolišemo poslovanja društava za osiguranje. Ako u tom postupku utvrdimo da je društvo za osiguranje postupalo suprotno propisima, preduzećemo odgovarajuće mere propisane Zakonom o osiguranju, u cilju zaštite prava i interesa korisnika usluge osiguranja.

U "Milenijumu", jednoj od kuća kod koje su putnici bili osigurani, objašnjavaju, da nisu u obavezi da isplate naknadu ako je ona posledica više sile kakva je bila vanredno stanje. Tvrde da je Kompas kod njih bila osigurana do pre tri godine na sumu od 300.000 evra, a nakon toga kod druge osiguravajuće kuće.

Po osnovu osiguranja garancije putovanja za slučaj insolventnosti, ukupno je podneto 269 zahteva za naknadu štete, a deo je odmah odbijen zbog toga što ugovori o putovanju nisu zaključeni tokom 2019. godine, već nakon toga, pa o njima ne možemo odlučivati - kažu u "Milenijumu". - Na osnovu dokazne dokumentacije u ostalim zahtevima ne može se utvrditi osnov za isplatu naknade štete putnicima.

Stečaj, kako kažu u "Milenijum osiguranju", nije razlog zbog koga putnici nisu realizovali svoje putovanje.

NEKA TRAŽE PARE OD GRKA

ALEKSANDAR Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, smatra da nema opravdanja da se putnici ne obeštete.

- Smatram da osiguravajuće kuće imaju obavezu da isplate novac, a ako postoje elementi krivičnog dela, da povedu postupak - govori Seničić. - Čim su im dali polisu, ušli su u posao sa njima. Suština je da Kompas ima neiskorišćenog novca u Grčkoj, u vrednosti od 120.000 evra. I umesto da zajedno sa stečajnim upravnikom, osiguravajuća kuća pokuša da naplati taj novac, oni ne žele time da se bave. Pustiće da Grcima pare ostanu, a putnicima da ne vrate uplaćeni novac.

Iz "Triglava" kažu da im su do juče na osnovu osiguranja garancije putovanja za slučaj insolventnosti osiguranika Kompas u stečaju, podneta ukupno 443 zahteva.

- Tražili smo od stečajnog upravnika i nadležnih institucija da nam dostave neophodnu dokumentaciju osiguranika, da bi utvrdili razlog otvaranja stečaja - kaže Ivana Vulić Živković iz "Triglava".

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiVLADA USVOJILA UREDBU: Ograničenje cene šećera u pakovanju od jednog kilograma ostaje 89,99 dinara Na vrh strane