Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Od juna do statusa energetski ugroženog kupca i sa nešto većim prihodima

26. maj 2022. 08:54:39 Pročitano 506 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je novi pravilnik kojim se mesečni prihodi domaćinstava, kao uslov za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, usklađuju sa rastom cena u prethodnih šest meseci, objavljeno je u Službenom glasniku.

Novim pravilnikom je od 800 do oko 2000 dinara (u zavisnosti od broja članova domaćinstva) povećan limit ukupnih mesečnih prihoda koji se traži za energetski ugroženog kupca. 

Za jednočlano domaćinstvo uslov za sticanje energetski ugroženog kupca je ukupan mesečni prihod do 16.490,47 dinara, a za dvočlano i tročlano ukupan mesečni prihod do 24.009,80 dinara. 

Uslov da domaćinstva sa četiri i pet članova ostvare status energetski ugroženog kupca je ukupan mesečni prihod od 31.524,17 dinara, a za domaćinstva sa šest i više članova ukupan mesečni prihod do 39.643,40 dinara. 

Pravilnik će se primenjivati od 1. juna 2022. godine.

U odnosu na prethodni pravilnik limit traženih ukupnih mesečnih prihoda je povećan od 800 do oko 2000 dinara, u zavisnosti od brojnosti domaćinstva. 

Prethodni pravilnik je propisivao da je za jednočlano domaćinstvo uslov za sticanje statusa energetski ugroženog kupca ukupan mesečni prihod do 15.690,27 dinara, za domaćinstva sa dva i tri do 22.844,72 dinara, za domaćinstva sa četiri i pet članova uslov je bio mesečni prihod do 29.994,45 dinara, a sa šet i više članova 37.719,70 dinara. 

Ministarska rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je nedavno da je ministarstvo pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu, kako bi pomogli onima koji su socijalno ugroženi. 

"Ona će se sada odnositi na veći broj domaćinstava, jer su promenjeni kriterijumi, i odnosiće se i na toplotnu energiju. Takav status steći će oko 200.000 domaćinstava kada je reč o električnoj energiji, oko 1.500 domaćinstava će imati niži račun za gas, a 50.000 za toplotnu energiju", najavila je Mihajlović. 

Ministarka Mihajlović je ranije navela i da očekuje da struja za građane poskupi. Kako je dodala, EPS i uvoz električne energije i budući uvoz uglјa plaća iz sopstvenih sredstava.

Nova cena struje mora da bude usklađena sa svim parametrima i održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane.

Prethodno je, u martu, pomoćnik ministarke Zoran Ilić rekao da je predlogom uredbe definisana granica prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca, 

"Za domaćinstva sa jednim članom granica prihoda trenutno iznosi 15.115 dinara, dok  je planirano  povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara. Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju", rekao je Ilić. 

Izvor: novaekonomija.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiISTRAŽIVANJE O MOBILNOSTI U EVROPI Na vrh strane