Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zamenski vaučeri uglavnom već rezervisani

16. maj 2022. 10:47:02 Pročitano 57 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Putnici koji nisu iskoristili svoje odmore plaćene još početkom 2020. konačno to mogu da učine po istoj ceni. Zamenski vaučeri koje su putnici u Srbiji dobijali za neiskorišćena putovanja početkom pandemije, sada se uveliko koriste za ovogodišnje odmore. Iz većih turističkih agencija navode da su gotovo svi vaučeri već rezervisani, jer su njihovi vlasnici na vreme počeli da se raspituju kako bi konačno uspeli da realizuju svoja putovanja. Vaučeri se mnogo koriste i ono što je putnicima najvažnije za Grčku (u kojoj ih je i najviše) nema poskupljenja, te se letovanja mogu dobiti po istoj ceni, kaže za „Politiku” Vladimir Vlaho, vlasnik turističke  agencije „Sabra”.

– Prošle godine smo mogli da garantujemo čak i istu destinaciju i smeštaj, to ove sezone neće biti moguće, jer mnogi vlasnici u Grčkoj više ne izdaju smeštaj. Najvažnije je da vaučere mogu da koriste po istim cenama, jer hoteli i apartmani nisu skuplji nego godinu dana ranije. Samo je problem za onaj smeštaj koji više nije u ponudi. Ali mislim da je ipak najvažnije da naši putnici konačno otputuju i da odmaraju tamo gde su planirali još 2020. godine – navodi Vlaho.

I u drugim agencijama za naš list napominju da je ostalo vrlo malo putnika koji nisu iskoristili svoje ranije plaćene odmore i da su to još samo oni koji nisu sigurni kog datuma putuju. Skuplje će biti onima u čiji aranžman je bio uključen avionski prevoz, a razlog je viša cena goriva, objašnjavaju u agencijama.

Posle dve godine koliko su poslovale na ivici opstanka, pružena im je još jedna prilika koja je, ispostavilo se, stigla u pravom trenutku. Jer, u međuvremenu se stišala i situacija sa virusom korona, uslovi za putovanja su maksimalno olakšani i sada se već može govoriti o oporavku i šansi da reše svoje obaveze prema putnicima. Po podacima iz januara ove godine turističke agencije u Srbiji građanima duguju više od 20 miliona evra za nerealizovana putovanja, a taj novac očekuje oko 65.000 putnika. Smatra se da je taj iznos još i veći jer nisu uračunata đačka putovanja i ekskurzije. Dug bi, kako se pretpostavlja, uz đačke ture, mogao da dostigne i 26 miliona evra. Ostaje da se vidi kako će agencije uzvratiti „uslugu” putnicima i da li će svi čiji je novac bio zarobljen na nekim računima pune dve godine dobiti priliku da ovog leta na miru odmaraju na željenim destinacijama, kao i da li će morati da doplaćuju.

Prosečne cene aranžmana koje su uplaćivane pre početka krize iznosile su oko 200 evra i u velikom broju slučajeva nisu plaćeni u celosti. Skuplja putovanja bila su rezervisana u Španiji i Italiji koje su ovog leta takođe otvorene za turiste, što znači da će ona takođe moći da budu realizovana.

Da podsetimo odluka agencija je da svim putnicima, bez njihove saglasnosti, dodele zamenske vaučere u suprotnosti sa evropskom direktivom o pravima putnika koja reguliše ovu oblast. Većina evropskih zemalja je početkom 2020. posegnula za istim rešenjem i masovno putnicima delila vaučere za zamenska putovanja i letove, ali je ubrzo reagovala Evropska komisija i potpuno zabranila ovakvo ponašanje. Putnici iz Srbije taj novac i dalje čekaju, dok je onima u Evropi odavno vraćen.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNovi PRAVILNIK od 31. maja: Koja kafa će smeti da nosi naziv „kafa“? Na vrh strane