Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Tri proizvoda povučena sa tržišta zbog hemijskog rizika

17. januar 2022. 11:13:03 Pročitano 592 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je da zbog hemijskog rizika sa tržišta povlači tri proizvoda proizvođača "Zara Home".

Zbog opasnosti da mogu da ugroze zdravlje i bezbednost potrošača, sa tržišta se povlače posuda, šolja i tanjir proizvođača "Zara Home".

Povučeni proizvodi sadrže više olova i kadmijuma nego što je dozvoljeno, navedeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: rts.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGRCI OTVARAJU GRANICE: Država traži hotele kojima će plaćati za boravak zaraženih turista Na vrh strane