Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Više prijavljenih slučajeva salmonele u Evropi

04. avgust 2021. 12:27:08 Pročitano 742 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poslednjih meseci primećen porast broja zaraza, a poseban oprez preporučen je kod konzumacije smrznute, pohovane piletine. 

Poslednjih meseci je u nekim evropskim zemljama i Kanadi zabeleženo više od 300 slučajeva salmoneloze koji su međusobno povezani. I u Velikoj Britaniji porastao je broj slučajeva zaraze zbog pronađene bakterije (Salmonella enteritidis) u smrznutom pohovanom živinskom mesu. Iako se ona ubija dubokim zamrzavanjem, ipak može ostati zarazna na nižim temperaturama. Prema „Eureka alertu”, u Nemačkoj je broj prijavljenih slučajeva početkom juna porastao na više od 20 u šest saveznih država. Prošle godine je u toj zemlji bilo ukupno 10.000 prijavljenih slučajeva. Većina je bila uzrokovana konzumacijom kontaminiranih namirnica. Trovanje hranom može se izbeći posvećivanjem posebne pažnje higijeni prilikom pripreme sirovog živinskog mesa. Tokom ove krize ljudi su više kuvali kod kuće, ali su koristili i smrznute proizvode. Kako bi se sprečilo trovanje, hranu, naročito onu koja sadrži sirovo živinsko meso, trebalo bi dobro termički obraditi. Rizik od obolevanja je veći za decu i starije, upozorio je prof. dr Andreas Hensel.

Istraga je pokazala da ova vrsta hrane može biti kontaminirana patogenima. Naime, 2018. godine ova bakterija je pronađena u 5,6 odsto pregledanih uzoraka pilećeg mesa, a kampilobakterija u svakom drugom uzorku. Iz tog razloga nadležni su preporučili poštovanje preporuka o pripremi mesa i proizvoda od živine. Ove bakterije se inače uništavaju tokom termičke obrade, ali se takođe mogu kontaminirati ruke i radne površine na kojima se priprema jelo. Pošto se salmonela može razmnožavati na temperaturama višim od 7 stepeni Celzijusa poseban je rizik od hrane koja se drži u frižideru, poput salate i deserta.

U Srbiji nije bilo epidemije

Na pitanje kakva je situacija sa salmonelom u Srbiji za ovu i prošlu godinu, u Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” rekli su za „Politiku” da su salmoneloze u Srbiji pojedinačno najčešće crevno zarazno oboljenje, sa ukupno 624 slučaja registrovana u 2020. godini.

– Kao i kod većine crevnih infekcija, i kod salmoneloza se uočava sezonski karakter, odnosno, bolest se češće javlja tokom toplih meseci, od maja do oktobra – kažu u ovoj ustanovi i ističu da se ne uočava povećanje broja obolelih od salmoneloza u Srbiji, a da do sada u 2021. godini nisu registrovane ni epidemije te bolesti.

Opšta higijenska pravila

  • Sirove proizvode od peradi i drugu hranu treba odvojeno čuvati i pripremati
  • Sveže živinsko meso čuvati na najviše četiri stepena Celzijusa i konzumirati do datuma upotrebe koji je naveden na pakovanju
  • Odmrzavati bez pakovanja u frižideru
  • Pažljivo odložiti ambalažu i vodu koja je nastala odmrzavanjem
  • Ne preporučuje se pranje mesa jer voda koja prska može proširiti klice. Zato je bolje direktno ga obraditi ili natapkati papirnim ubrusom
  • Pribor i površine koji su došli u dodir sa sirovim proizvodima i vodom za odmrzavanje moraju se temeljno očistiti toplom vodom i deterdžentom za pranje
  • Dobro očistiti ruke toplom vodom i sapunom između svakog koraka pripreme

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKorona virus, putovanja i hoteli: Kako su izgledala prva putovanja avionom i šta vas čeka ubuduće Na vrh strane