Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Jagode opet prve na listi po sadržaju pesticida

31. mart 2021. 10:14:07 Pročitano 285 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećim količinama ostataka pesticida i ove godine su ponovo jagode. Ovo je nedavno saopštila Američka radna grupa za životnu sredinu, neprofitna nevladina organizacija koja takva istraživanja sprovodi još od 2004. godine.

Ta organizacija navodi da prosečni Amerikanac pojede oko osam kilograma svežih jagoda godišnje, a sa njima i desetine pesticida, uključujući hemikalije koje su zabranjene u Evropi.

U saopštenju za 2021. godinu ističe se da su i neorganske jagode koje su naučnici američkog Ministarstva poljoprivrede testirali pre pet godina, takođe imale u proseku sedam do osam ostataka različitih pesticida po uzorku, u poređenju sa dva do tri kod ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Kako se navodi, tada je testirano 1.174 uzoraka ovog voća iz konvencionalne proizvodnje, od kojih je oko 89 procenata uzgajano u SAD. Ostatak je bio iz Meksika i jedan iz Holandije.

Analizom je potvrđeno da su gotovo svi uzorci (99 procenata) imali ostatke najmanje jednog pesticida. Oko trećinu je sadržalo ostatke 10 i više, dok je „najprljaviji” uzorak jagoda imao ostake čak 22 pesticida.

Inače, za potrebe istraživanja korišćeni su podaci američkog Ministarstva poljoprivrede za rangiranje 46 namirnica sa najmanje i najviše ostataka pesticida. Na spisku „najprljavijih” i to u vrhu našli su se spanać, zatim kelj i kupus, a potom nektarine, jabuke i grožđe. Trešnje su na osmom mestu, a slede breskve, kruške, paprika, celer i paradajz.

Sa druge strane su i takozvani čisti poljoprivredni proizvodi koji sadrže najmanje pesticida, što ih čini sigurnijim izborom za kupovinu. Prema izvještaju za 2021, gotovo 70 odsto uzoraka voća i povrća nije imalo ostataka pesticida. Među prvima na toj listi bili su kukuruz šećerac, avokado, luk, anananas, smrznuti grašak, patlidžan, brokoli, kupus, karfiol i pečurke.

Ove godine ta organizacija ističe i štetne fungicide otkrivene na agrumima. Imazalil, fungicid koji je američka Agencija za zaštitu životne sredine klasifikovala kao verovatno kancerogen, otkriven je kod 90 procenata uzoraka citrusa koje je Američka radna grupa za životnu sredinu testirala 2020. godine, kao i kod 95 procenata uzoraka mandarina koje je njihovo ministarstvo poljoprivrede testiralo 2019.

Kao i ranijih godina, najvažnija preporuka ove nevladine organizacije jeste da se kupci sve više okreću organskom voću i povrću, ali se onima koji to nisu u mogućnosti savetuje da pažljivo biraju proizvode i da ih temeljno peru. Kako kažu, pranje svežom vodom je vrlo efikasno, a pre upotrebe bi trebalo da se voće i povrće pere najmanje 30 sekundi.

Kako je „Politika” ranije objavila, jagode su već nekoliko godina u vrhu liste „najpljaviih” jer one imaju kratak period vegetacije od cvetanja do berbe i teško je ispoštovati bezbednosne intervale, odnosno karencu. To voće je u fazi zrelosti jako osetljivo, plod joj brzo raste i sazreva i mora se često tretirati posebno protiv truležnica. Pokožica jagode je prijemčiva za pesticide

Stručnjaci napominju da se jabuke najviše tretiraju, nekada i do dvadeset puta i po toj logici bi trebalo da budu najrizičnije, ali ipak nisu. Gotovo polovina tretmana završi se pre nego što se formira plod, a poslednjih dvadesetak dana pre berbe, a dobro je to što kod nje iz predostrožnosti možemo da skinemo koru.

Izvor: Politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGrađani EU dobijaju pravo na popravku električnih uređaja i posle 10 godina Na vrh strane