Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Učimo nove oznake: Na štedljivim aparatima više nema A+++

09. mart 2021. 11:06:59 Pročitano 325 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Aparati koji troše malo struje menjaju oznake u martu a sijalice u septembru. I sprska privreda trebalo bi da se prirpremi za velike promene koje na ambalažama i u deklaracijama proizvoda očekuju proizvođače aparata i elemenata za osvetljenje. Prvi talas promene je već pre proleća a drugi krajem leta.

U celoj Evropi deo tehničkih uređaja, uključujući većinu aparata za kuću, nosiće novu, „poboljšanu“ energetsku oznaku, kojom je cilj lakše uporediti energetsku efikasnost i prema tome odabrati uređaj.

Ono što je dosad nosilo oznaku najveće štedljivosti, odnosno energetske efikasnosti,  „A+++“, od 1. marta nosiće oznaku „B“, javlja „Poslovni dnevnik“.

Evropska unija od marta za kućne uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake, prepoznatljive po bojama, od tamno zelene koje označavaju najmanju potrošnju, do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske efikasnosti. Oznake i boje na lestvici ostaju, ali im se raspon zapravo smanjuje.

– Danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda, jer su uređaji postali sve energetski efikasniji. Stoga je najvažnija promena revidirani sistem ocenjivanja, koji će se kretati od „A“ do „G“. Više neće biti dodataka za plus (npr. A +++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumevanje –  objašnjavaju u Energetskom institutu Hrvoje Požar u Zagrebu.

Ostala važna poboljšanja uključuju: QR kod koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cele nalepnice i izmenjeni, intuitivniji piktogrami.

Od uvođenja na tržište 1994. godine, energetska oznaka jedna je od najuspešnijih inicijativa Evropske unije za potrošače, pomažući im u biranju energetski efikasnih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU. Tokom poslednjih 25 godina energetska oznaka EU postigla je velik uspeh u pomaganju potrošačima u upoređivanju i odabiru pravih proizvoda.

Za manje od dve nedelje frižideri, zamrzivači, mašine za pranje veša ili sudove, televizori…nosiće nalepnice s novom revidiranom lestvicom energetskih oznaka, a od 1. septembra 2021. i izvori svetlosti, odnosno lampe, sijalice i slično imaće takve nove oznake.

Sve ostale grupe proizvoda dobiće novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

Izvor: 24sedam.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiZa prosečnu platu možemo da kupimo manje struje od Hrvata Na vrh strane