Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


MED BAŠ DOBRO ZAŠEĆERILI: Superanaliza pokazala da četvrtinu tegle kompanije "Med-Hani" čine dodaci koji ne bi smeli da se nađu u njoj

10. februar 2021. 10:54:28 Pročitano 996 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

SUPERANALIZA meda kompanije "Med-Hani" iz Vučka kod Smedereva pokazala je da je čak četvrtinu tegle čini šećer koji je dodat, kao i da bagremov i livadski med imaju miris i ukus nesvojstven deklarisanoj vrsti namirnice.

Na ovaj problem ukazao je Savez pčelarskih organizacija Srbije pre nekoliko meseci i upozorio građane da se na tržištu pojavio falsifikovani proizvod.

Predsednik Saveza Rodoljub Živadinović objašnjava da je krajem prošle godine, veterinarska inspekcija uzela uzorke bagremovog i livadskog meda ove firme. Kako vlasnik nije bio zadovoljan rezultatima analize, tražio je da se radi superanaliza, pa je Ministarstvo poljoprivrede uzorke poslalo u Laboratoriju za ispitivanje autentičnosti hrane "Inova lab".

- Rezultati superanalize pokazuju da livadski med sadrži 27,99 odsto šećera poreklom od C4 biljaka, a to su šećeri kukuruza i šećerne trske - govori Živadinović. - Isto poreklo šećera pronađeno je i u bagremovom medu i to 22,8 odsto. Zbog prodaje falsifikovanog meda, osim veterinarske inspekcije, u ovoj firmi je danima bila i policija. Rezultate superanalize smo dobili po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Sve što smo godinama znali i na šta smo skretali pažnju nadležnima, sada se i potvrdilo.

Prema rečima Živadinovića, falsifikatori su u celom procesu usavršili tehnologiju izrade lažnog meda. Tome u prilog govori i činjenica da su svi osnovni parametri kvaliteta meda u granicama propisa. Tačnije, da on bez problema prolazi osnovne zakonske analize.

- Med je "pao" na utvrđivanju autentičnosti, odnosno na utvrđivanju porekla šećera - ističe Živadinović. - On sadrži značajnu količinu šećera koji se prirodno ne može naći u medu. Uz to, na njihovom brendu "ekstra kvalitet" na ambalaži još stoji "prirodni med 100 odsto", što dovodi potrošače u zabludu i protivzakonito je. Koliko se daleko išlo u toj ideji, govori podatak da je čak osnovana firma sa tim imenom, i taj tekst ugrađen u njen naziv, ali to ne znači da je tako zaobiđeno dovođenje potrošača u zabludu, jer na etiketi ne piše DOO pored imena firme, što dokazuje da je pokušaj dovođenja potrošača u zabludu i te kako pažljivo osmišljen, a nikako slučajan.

PREDSEDNIK SPOS kaže da su lažni med na tržište plasirali pod brendovima - "Med-hani", "Med-hani ekstra kvaliti", "domaći" i "planinski" med. Kako nezvanično saznajemo, sav med bi trebalo da bude povučen iz prodaje.

GAZDINSTVO "VUČENOVIĆ", KOJE JE POBEDILO NA TENDERU, UOPŠTE NEMA KOŠNICE

"LAŽNjAK" OTKRILI I U VRTIĆU U ALEKSINCU

LAŽNI med pojavio se i u vrtićima! Uprava i zaposleni u Dečjoj ustanovi "Lane" u Aleksincu posumnjali su u kvalitet meda koji su dobili od dobavljača koji je prošao na tenderu za različite namirnice, a razlog je bio nesvojstven miris i ukus bombona. Direktorka Violeta Popović je o toj sumnji najpre obavestila predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Upravu za veterinu.

Veterinarska inspekcija je u ponedeljak obavila inspekcijsku kontrolu, a med je povučen iz upotrebe. Po dokumentaciji, med pakuje Poljoprivredno gazdinstvo "Vučenović" iz Sremske Mitrovice. Ovo domaćinstvo, međutim, nema pčelara niti je registrovana pčelarska proizvodnja, odnosno nema obeleženih košnica! u Savezu tvrde da je broj objekta za pakovanje meda upisan na etiketi lažan.

- Med smo kupili putem javne nabavke. Kada je stigao, ljudi koji rade u kuhinji su odmah primetili da je drugačiji, da je ređi, da ima specifičan miris - kaže Violeta Petrović, direktorka Predškolske ustanove u Aleksincu. - Odmah sam se obratila Rodoljubu Živadinoviću iz Udruženja pčelara, on je dalje sve preuzeo i utvrdio da med nije pravi. Čekamo da inspekcija utvrdi šta dalje. Med nije dat deci, na vreme smo primetili da je čudan.

Kako je med nepostojećeg pčelara mogao da bude prodat firmi dobavljaču od strane gazdinstva koje nema pčele ni pčelara, utvrdiće istraga. (J. Ć.)

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNE SMEJU DA POSKUPE Ako trgovci dignu cene za ovih 36 proizvoda, slede paprene kazne (KOMPLETAN SPISAK) Na vrh strane