Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Evropsku uniju zahvatio „prehrambeni nacionalizam”

21. maj 2020. 13:36:24 Pročitano 1628 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog kovida 19 tržište hrane je poremećeno, pa je javnost jednog broja zemalja pozvana da se hrani „patriotski”.

Vlade nekih zemalja EU koriste krizu da proguraju protekcionističku agendu koja patriotizam izjednačava s konzumiranjem proizvoda domaće prehrambene industrije. Neki upozoravaju da je taj trend pretnja jedinstvenom tržištu Evropske unije, navodi evropsko izdanje portala „Politiko”, a prenosi Tanjug.

„Pozivam na prehrambeni patriotizam, na poljoprivredni patriotizam”, izjavio je nedavno francuski ministar poljoprivrede Didije Gijom, podstičući sugrađane da pomognu domaćim poljoprivrednicima tako što će umesto paradajza i jagoda iz Španije, kupovati one iz Francuske, koje su inače skuplje.

Na pitanje kako vidi dešavanja u Evropi u vezi sa pozivima upućenim potrošačima da kupuju isključivo domaće proizvode, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za „Politiku” da Srbija treba da ima svoj cilj i gleda sopstvene interese.

– Maksimalno se trudimo da  srpska poljoprivredna proizvodnja napreduje i da naši proizvođači što više zarade, ali moramo da budemo svesni da je trgovina dvostrani odnos – istakao je Nedimović i dododao da moramo da budemo obazrivi kako neka tržišta ne bismo izgubili.

„Politiko” navodi da su neke druge zemlje otišle i korak dalje u pokušajuu da na ovaj način podstaknu ekonomski oporavak nekih posrnulih sektora. Tako je recimo Vlada Poljske javno prozvala 15 prerađivača mleka zbog toga što su tu sirovinu uvozili iz drugih zemalja EU umesto da je kupuju od poljskih poljoprivrednika kojima će zbog jačanja privrednih sektora pogođenih pandemijom biti date određene privilegije. Sličan potez će, kako je najavljeno, povući i Austrija, ali uz poštovanje međunarodnih trgovinskih standarda i standarda EU. Predsednica unije farmera Engleske i Velsa Minet Baters ovog meseca je najavila da će od vlade zatražiti da, kada god je to moguće, hranu nabavljaju isključivo iz domaćih izvora, a slične pozive svojim vladama uputila su i ministarstva poljoprivrede Portugalije, Grčke i Bugarske. Posle zatvaranja restorana zbog kovida 19, tržište hrane je poremećeno, budući da je tražnja pala, a ponuda porasla, pa je javnost jednog broja zemalja pozvana da se hrani „patriotski”, navodi portal. Tako je, na primer, Belgijancima poručeno da jedu više pomfrita, Francuzima da konzumiraju više luksuznih sireva, dok će Britancima biti preporučeno da piju više čaja, i to naravno sa mlekom. Međutim, nemačka ministarka poljoprivrede Julija Klekner upozorila je na opasnost od „potrošačkog nacionalizma” i istakla da bi članice EU trebalo da se uzdrže od primene ovakvih protekcionističkih mera u nameri da pospeše privredni oporavak.

„Ne smemo da ugrozimo dostignuća unutrašnjeg tržišta (EU)”, rekla je Julija Klekner. Još jedan razlog za zabrinutost u Briselu predstavlja državna pomoć koju je, u ukupnom iznosu od više od 1,2 milijarde evra, svojim poljoprivrednicima odobrilo osam zemalja članica EU, koristeći privremeno ublažavanje propisa koji regulišu konkurenciju na tržištu EU. Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski upozorio je da usled toga postoji rizik od negativnih posledica po poštenu konkurenciju i zajedničko tržište.

Ali sve ovo nije samo specijalnost Evrope niti nekakav posebno novi izum. I kanadski premijer Džastin Trudo pozvao je građane da kupuju domaću hranu kako bi pomogli lokalnim proizvođačima da lakše prebrode ovu krizu. Ovakvu poruku poslao je na redovnom obraćanju novinarima, najavljujući nove mere za proizvođače.

– Kupite kanadsku hranu, malo domaćeg sira da biste pomogli lokalnoj mlekari. Birajte kanadsku ribu ili jastoga – naglasio je Trudo i dodao da ova hrana nije samo ukusna, ona i u budućnosti mora da se nađe na tržištu, a toga nema bez pomoći potrošača. Ovim apelima pridružila se i kanadska ministarka poljoprivrede Bernadet Džordan, koja je prednost dala domaćim proizvođačima ribe. Kanadski „Global njuz” sa mnogo pažnje je preneo ove vesti citirajući ministarku poljoprivrede koja je naglasila da nikada nije bio bolji trenutak da se građani okrenu domaćim  lokalnim proizvodima.  Inače, projekat „Kupi kanadske proizvode” nije pokrenut u vreme pandemije, on je postao aktuelan još 2018. godine, kada je započet svojerstan trgovinski rat između Kanade i Amerike posle uvođenja taksi na kanadski čelik i aluminijum. Globalna neizvesnost koju je doneo kovid 19 samo je užurbala vlasti da nastave sa ovim projektom i realizuju ga.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane