Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Na drvetu, na staklu, na plastici... Koliko dugo se virus korona zadržava na određenim površinama

31. mart 2020. 10:10:55 Pročitano 972 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Naučno je dokazano da se virus korona na različitim površinama zadržava u različitim vremenskim intervalima, a opstanku virusa doprinosi i određena temperatura.

Virus korona se prenosi kapljično, odnosno kašljanjem i kijanjem zaražene osobe. Te kapljice, padaju na površine u okolini zaraženog, a dodirivanjem tih površina virus se prenosi dalje. Iako ga mogu uništiti jednostavna sredstva za dezinfekciju, ono što je zabrinjavajuće je činjenica da virus COVID-19 može da preživi na određenim površinama i po nekoliko sati.

Naučno je dokazano da se virus korona na različitim površinama zadržava u različitim vremenskim intervalima, a opstanku virusa doprinosi i određena temperatura, prenosi Mondo.

Svetsko Društvo za zaštitu zdravlja od infekcija u svom onlajn izdanju The Journal of Hospital Infection objavilo je rezultate zvaničnih istraživanja, koji otkrivaju koliko je virus korona u stanju da se zadrži na određenim površinama i pri kojim temperaturama.

Na čeliku virus korona ostaje od osam sati do pet dana, u zavisnosti od toga da li je temperatura niža (oko četiri stepena Celzijusa), kada se zadržava duže; ili viša. Na 20 stepeni zadržava se do 48 sati, a na 30 stepeni od osam sati do jednog dana (primeri: noževi, medicinska oprema, iPhone…).

Virus korona na aluminijumu ostaje od 2 do osam sati pri temperaturi od 21 stepena, a na drugim metalima je u stanju da opstane i do pet dana (primeri: prozori, naočare, pametni telefoni, kompjuteri, gedžeti…).

Na drvetu se virus korona zadržava do četiri dana na sobnoj temperaturi (primeri: prozori, stolovi, vrata, stolice…), a na istoj temperaturi na papiru se zadržava do čak pet dana. 

Virus korona na staklu može da preživi i četiri dana na sobnoj temperaturi, na plastici čak do devet dana, dok se u proseku zadržava do pet. Na temperaturi od 30 stepeni virus korona na plastici ostaje od osam sati do 24 sata, a na temperaturi od 20 stepeni do 48 sati (primeri: naočare, računari, prozori, automobili, zgrade, televizori, stolovi, telefoni…)

PVC, takođe pogoduje novom virusu, na kojem se pri temperaturi od 21 stepena zadržava do pet dana.

Na silikonu se virus zadržava do pet dana na sobnoj temperaturi, a na hirurškim rukavicama i lateksu uopšte do osam sati (primer: maske za telefone, kalupi za pečenje, ukrasni dodaci za kuću, pribor za kuvanje i pečenje…).

Na različitim medicinskim materijalima od tkanina za jednokratnu upotrebu - kape, mantili, nazuvice, maske, ogrtači - korona opstaje od jednog sata do čak dva dana u zavisnosti od temperature.

I na kraju, na keramici i na teflonu virus korona opstaje do pet dana!

Virus korona, koji napada ljude, u stanju je u zatvorenom prostoru da opstane do čak devet dana na sobnoj temperaturi. S povećanjem temperatura istrajnost virusa i njegov ostanak na površinama se smanjuje, ali ne toliko da bi se mogao istrebiti već na 30 i bliskim temperaturama. Otkriveno je da oblik virusa, koji napada životinje u istim uslovima može da opstane do čak 28 dana!

WHO tj. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje redovno provetravanje prostorija i dezinfekciju površina, koje se najčešće koriste i dodiruju, posebno u prostorima u kojima borave zaražene osobe. Prostorije treba čistiti uobičajenim rastvorima za dezinfekciju, koja su pouzdan borac u suzbijanju širenja virusa. Takođe, higijena uređaja, posebno mobilnih telefona i računara je vrlo važna, a ponovo podsećamo i na nužnost čestog i temeljnog pranja ruku i izbegavanje dodirivanja lica, nosa i usta.

Izvor: nationalgeographic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiZvaničan odgovor Poljoprivredne inspekcije CEPS-u o nebezbednim štrudlama Na vrh strane