Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


ČUDESNO! FRANCUSKI BIOLOZI NAPRAVILI VEGANSKA JAJA: Uskoro se mogu očekivati u supermarketima?!

12. februar 2020. 11:06:14 Pročitano 982 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ova jaja će svoje mesto naći na tržištu čim testovi dobiju zeleno svetlo kako bi bilo garantovano da su nutritivno održiva.

Dve Francuskinje smislile su revolucionarnu vegansku zamenu za jaja. Čudesna jaja stvorili su biolozi Pariske škole za industrijsku biologiju. Da li ste spremni da zamenite kokošja jaja ovom opcijom?

Mogu li se koristiti na isti način kao i kokošja jaja? Kako mirišu? Kakvog su ukusa?

- Ključni se sastojci i dalje se formiraju i uskoro će biti otkriveni. Istraživanje se prvenstveno odnosilo na mahunarke. Problem s kojim se sad suočavamo jeste pronalazak tačne ravnoteže sastojaka kako bismo kreirali pravu formulu - rekle su glavni biolozi Filipin Soulrez i Šerilina Tavisuk.

 

Ova jaja će svoje mesto naći na tržištu čim testovi dobiju zeleno svetlo kako bi bilo garantovano da su nutritivno održiva.

- Naš je cilj da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.

Masti i proteina je za oko 10 odsto manje nego u kokošjim jajima, manje su kalorična od kokošjih i sadrže dijetalna vlakna.Osim toga, njihov ukus je sumporastiji od kokošjih.

- Kada smo počeli s kreiranjem veganskih jaja, najkomplikovanije je bilo napraviti jaja koja će pri kuvanju reagovati isto kao i kokošja. Kokošja se jaja koriste na toliko različitih načina, što otežava proces kopiranja.

Izvor: zastitnikpotrosaca.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiTRGOVCI NAS PRAVE BUDALAMA, PRODAJU NAM VAZDUH! Pakovanja sve veća, SADRŽAJA SVE MANJE! Na vrh strane