Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Srbi i dalje nepoverljivi prema web-kupovini: Narudžbine 10 puta manje negu u EU

02. decembar 2019. 11:51:56 Pročitano 997 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Elektronsko poslovanje na našem tržištu nije još dovoljno razvijeno i zaostajemo u obimu veb-transakcija. Promet po internet-korisniku 72 evra, pet najvećih e-radnji u Srbiji napravilo promet od 40 miliona evra.

SPROVEDENA istraživanja pokazuju da 54 odsto potrošača nema poverenje u onlajn prodaju. Takav stav je nerealan, jer je elektronska kupovina bezbedna kada se obavlja kod registrovanih trgovaca. Od 434 internet-potrošača 85 odsto nije imalo nikakvo negativno iskustvo. E-trgovina kupcima olakšava život jer štedi vreme i novac, obezbeđuje veći izbor proizvoda i usluga, upoređivanje cena i dolazak robe na željenu adresu. S druge strane, predstavlja ključnu priliku za rast i izlazak na nova tržišta mikro, malih i srednjih preduzeća. Pet najvećih onlajn prodavnica u Srbiji napravilo je promet od 40 miliona evra u 2018. godini.

Na konferenciji "E-poslovanje u Srbiji", koja je održana u Beogradu, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da su usvojene izmene više zakona tokom ove godine stvorile adekvatne preduslove za razvoj elektronske trgovine u našoj zemlji.

Dešava se da kupci nisu upoznati sa svojim pravima. Jedno od njih je i pravo na odustanak od kupovine. Kada nije zadovoljan proizvodom, potrošač može to da učini u roku od 14 dana, bez navođenja razloga. Međutim, prvo mora putem pisane izjave o tome da obavesti trgovca. Obrazac za odustajanje od kupovine prodavac je dužan da dostavi uz ugovor. Kupac, takođe, ima obavezu da vrati robu trgovcu o svom trošku, a prodavac je dužan da bez odlaganja izvrši povraćaj uplate koju je primio od potrošača, a samo ukoliko je ugovorom definisano, i troškove povraćaja robe. Trgovac to mora da učini najkasnije u roku od 14 dana od kada je primio pisani zahtev za odustajanje od kupovine.

Propisana je obaveza prodavca da pre zaključenja ugovora kupca obavesti o ovom njegovom pravu i postupku ostvarivanja. Ta informacija mora jasno da bude istaknuta na sajtu trgovca i to tako da potrošaču bude dostupna pre nego što odluči da naruči robu. Nepoštovanje ove obaveze se prekršajno sankcioniše.

Potrošači su se prilikom pokušaja da vrate robu suočavali sa problemom da to učine, zato što je namerno pogrešno navedena adresa pošiljaoca. Zakonom o poštanskim uslugama koji je nedavno usvojen takva situacija više neće biti moguća, jer sada kurirska služba obavlja uvid u ličnu ispravu pošiljaoca.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Stojović naveo je da naša zemlja zaostaje u obimu transakcija u onlajn trgovini, kada je u pitanju odnos prodavac - krajnji kupac.

- Promet po internet-korisniku u Srbiji je 72 evra, dok je u Evropi deset puta veći - istakao je Stojović. - Ta situacija je drugačija kada je u pitanju međusobna trgovina privrednih subjekata, gde promet dostiže cifru od 20 biliona evra.

NIZAK UDEO U BDP

DRAGANA Stanojević, zamenica direktora USAID "Projekta saradnje za ekonomski razvoj", rekla je da je udeo elektronske trgovine u bruto društvenom proizvodu u Srbiji nizak i iznosi 0,77 odsto. U zapadnoj Evropi, kako kaže, učešće u BDP je 4,11 procenta, a u istočnoj Evropi 1,47 odsto.

APLIKACIJA ZA CENKANjE

DOMAĆE startap preduzeće "Siksti seknds" napravilo je aplikaciju, jedinstvenu u svetu, koja obezbeđuje iskustvo cenkanja.

- Kupac ima mogućnost da sam izabere popust i predloži ga trgovcu, koji nakon toga odgovori - objasnila je Zorana Milidrag, predsednica Asocijacije E-komerc Srbije. - Naše udruženje sarađuje sa ovim preduzećem i na mesečnom nivou imamo 2.000 zahteva od trgovaca za aplikacijom. To rešenje je idealno i za potrošače i za poslovne subjekte. Aplikacija se sada primenjuje u Srbije, ali oni planiraju da nastave sa radom i na drugim tržištima širom sveta.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiGas i ove godine najjeftiniji za grejanje Na vrh strane