Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Trećina proizvoda ima isto pakovanje, a različit sastav

27. jun 2019. 12:37:01 Pročitano 1981 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evropska komisija saopštila je kako je najnovije testiranje prehrambenih proizvoda pokazalo da se hrana, u istom ili sličnom pakovanju, razlikuje po sastavu u različitim zemljama. Ipak, naglašava se da to „nije masovna pojava”.

Istraživanje Zajedničkog istraživačkog centra EK pokazalo je da se devet odsto upoređivanih proizvoda razlikovalo po sastavu iako im je pakovanje bilo isto. Još 22 odsto proizvoda razlikovalo se po sastavu, a pakovanje im je bilo slično.

Analizirano je oko 1.400 prehrambenih proizvoda u 19 članica EU. Istraživanje nije ukazalo na dosledan geografski obrazac. Obuhvaćen je širok spektar proizvoda, ali se nigde ne navodi o kojim kompanijama je reč. Oko 90 procenata ciljnih proizvoda bilo je dostupno u najmanje četiri države članice. Testirane su gotovo sve kategorije proizvoda – dečja hrana, konzervirani proizvodi, supe, paste, začini, bezalkoholna pića, slatkiši.

Članice EU sa istoka, koje je predvodila Višegradska grupa, dugo su se žalile da im se isporučuju proizvodi koji nisu identični onim na tržištima na zapadu Unije. Devetnaest članica EU dostavilo je informacije o 113 proizvoda poznatih brendova i 15 privatne robne marke.

Kako se navodi, izveštaj će pružiti bolju osnovu za diskusiju o dvojnom kvalitetu u EU. Međutim, potrebni su dalji koraci i istraživanja kako bi se došlo do reprezentativnog uzorka i bolje razumela veza između sastava i kvaliteta. Ističe se, takođe, da ranije studije o kvalitetu, sprovedene u nekim državama članicama EU između 2016. i 2018. godine ukazuju na razlike u kvalitetu (kao što su sastav i senzorna svojstva) brendiranih i privatnih prehrambenih proizvoda.

– Međutim, zbog različitih pristupa koji su koristili za prikupljanje uzoraka, testiranje i interpretaciju podataka, takvi podaci nisu u potpunosti uporedivi. Većina studija je upoređivala proizvode brendiranih i privatnih robnih marki preuzetih sa domaćeg tržišta s njihovim ekvivalentima kupljenim uglavnom u jednoj susednoj državi članici EU – navodi se u studiji.

U istraživanju su učestvovali Bugarska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Malta, Nemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španija i Holandija. Evropska komisija objavila je i novi poziv za podnošenje predloga za jačanje kapaciteta organizacija potrošača za testiranje proizvoda i otkrivanje potencijalno loših praksi sa budžetom od 1, 26 miliona evra.

Izvor: politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiCEPS Na vrh strane