Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Svi bismo jeli pokvareno meso da ga nisu UNIŠTILI: Otrovna junetina iz Brazila završava u SALAMAMA I NARESCIMA

14. avgust 2018. 13:21:30 Pročitano 1990 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da veterinarska inspekcija nije nedavno pronašla i uništila oko 23 tone prokrijumčarenog mesa u Jagodini ono bi završilo na rafovima radnji u vidu različitih mesnih prerađevina i proizvoda od mesa, kažu nadležni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Ukupno je uništeno preko 23.000 kilograma odrezaka junećeg mesa, koje se inače ne nalazi u prometu kao takvo već se, uobičajeno, koristi za izradu proizvoda od mesa. Na određenim pakovanjima su uočene deklaracije objekata iz Brazila, od kojih su neka pakovanja još bila u roku trajanja a nekima je rok trajanja istekao više od šest meseci. U cilju istrage, policija ne saopštava više detalja o ovom slučaju - naveli su u ministarstvu.

Prema njihovim rečima, sva hrana koja nije na propisani način ušla u Srbiju se smatra nebezbednom.

- U tim slučajevima nije moguće sa sigurnošću utvrditi proizvođača, rok upotrebe, poreklo i sledljivost koja je propisana Zakonom o bezbednosti hrane, a u najvećem broju slučajeva takvoj hrani nedostaje deklaracija na srpskom jeziku koja je obavezna za sve proizvode koji se nalaze na tržištu Srbije - ističu u Ministarstvu poljoprivrede, i dodaju da se hrana za koju se posumnja da može predstavljati rizik po zdravlje potrošača ne sme naći na tržištu.

Klanice su bile zatvarane zbog sličnih pokušaja

Agroekonomista Milan Prostran kaže da ovo što se dogodilo nije na zapadu ništa novo, a ni na Balkanu. Bilo je, kaže, i ranije sličnih pokušaja, čak su i neke klanice koje su se time bavile zatvorene.

- Ovo je Balkan, pokušava se doći do jeftine zarade. Brine to što službe moraju da se pojačaju na tim mekim granicama, Kosovo, Crna Gora, Bosna i Hercegovina... EU nas posmatra jer smo kandidati i sve što se pokaže kao problematično mogu nas dodatno za to kontrolisati. A mislim da će to poglavlje 2, veterinarska i fitosanitarna kontrola biti najteže sa EU. Nije još ni otvoreno - naveo je Prostran.

Uvoz ide preko legalnih kanala

Inače, krijumčareno meso koje je otkriveno u nedelju predstavlja klasičan nezakonit uvoz mesa na administrativnoj liniji sa KiM. Kako je za TV Prvu rekao Zoran Ivanović, načelnik veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, radi se o jednoj od najvećih količina mesa otkrivenih u nelegalnom prometu u poslednjih 10-ak godina.

Zoran Ivanović načelnik veterinarske inspekcije Uprave za veterinu je objasnio da uvoz mesa ide preko legalnih kanala i obavezne granične veterinarske inspekcije koja vrši nadzor.

- Sve ostalo je krijumčarenje. Istraga o ovom slučaju je još u toku. Ono što ide redovnim putem dobija saglasnot Uprave za veterinu, ulazi na granici, inspekcija vrši uzorkovanje mesa po potrebi - naveo je on.

Meso nije imalo nikakvu deklaraciju i odmah je proglašeno za nebezbedno, uklonjeno je i potpremljeno u kafileriju u Ćupriju na uništenje.

On je rekao i da su poslednje analize usitnjenog mesa u registrovanim objektima u Srbiji pokazale da nijedan od ispitivanih uzoraka nije bio nebezbedan što se tiče mikrobiološke ispravnosti.

- Bilo je negativnih rezultata koji nisu usklađeni sa pravilnikom o kvalitetu mesa - istakao je Ivanović.

Neophodan sertifikat, pregled, uzorkovanje...

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su za "Blic" Biznis objasnili kakva je procedura uvoza hrane životinjskog porekla.

- Svaku pošiljku hrane životinjskog porekla mora da prati originalni veterinarski sertifikat, koji overava službeni veterinar države porekla, kojim se daju zvanične garancije o poreklu i zdravstvenoj ispravnosti. Po prispeću na granični prelaz sprovodi se pregled pošiljke, odnosno veterinarsko sanitarna kontrola. Ukoliko su ispunjeni veterinarsko sanitarni uslovi za uvoz pošiljke, granični veterinarski inspektor dozvoljava uvoz, sprovodi uzorkovanje u skladu sa rešenjem o uvozu za datu pošiljku, i predaje u dalju proceduru carinskoj službi na granici. Meso koje se uvozi sme da uđe u Srbiju samo preko odobrenih graničnih prelaza gde je prisutna granična veterinarska inspekcija - navode inspektori.

Oni kažu i da je prošle godine vraćeno ukupno 13 pošiljaka mesa zbog neodgovarajućeg temperaturnog režima, neispravne prateće dokumentacije, nepostojanja identifikacije...

- Imajući u vidu navedeno, svaki drugi način ulaska hrane životinjskog porekla predstavlja krijumčarenje, za šta su nadležni organi Uprave Carina, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova, s obzirom da se radi o krivičnom delu nedozvoljene trgovine, koje se goni po službenoj dužnosti - naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: Blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane