Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Aromatizovane vode kao šećerne bombe

06. avgust 2018. 16:12:29 Pročitano 1902 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kada biraju zaslađenu vodu, umesto gaziranih pića, potrošači često previde deklaraciju na kojoj piše količina šećera – samo flašica od pola litra često zadovolji četvrtinu preporučenog dnevnog unosa za odraslu osobu.

 

amo jedna flaša aromatizovane vode ili vode sa ukusom zadovoljava čak 70 odsto dnevne preporučene količine šećera koje bi u organizam trebalo da unese dete do tri godine, podatak je koju je objavilo Slovenačko udruženje potrošača. Razlog što su se bavili ovom temom i istraživanjem jeste podatak da godinama na ovom tržištu raste prodaja ovih napitaka za koje potrošači često misle da su zdravi.

Nedovoljna osvešćenost kupaca i činjenica da se mnogi kupci vode time da je bolje popiti flašu zaslađene vode nego nekog gaziranog napitka, i te kako je pogodovalo proizvođačima koji su u poslednjih nekoliko godina zatrpali police  aromatizovanim vodama ili vodama sa ukusima odabranog voća. Malo je, ipak, onih koji su shvatili da su i ovi proizvodi namenjeni samo određenim kategorijama potrošača (recimo sportistima koji posle većih fizičkih napora mogu organizmu da priušte vodu sa elektrolitima, mineralima, pa i šećerom).

I na policama supermarketa u Srbiji slična slika. Izgledaju kao obična voda, ali sa slikama voća i izjavama poput „smanjena energetska vrednost”, „voćne baze”, ili „pažljivo odabrane arome”. Na nekim je istaknuto i to da su namenjene najmlađim potrošačima. 

– Problem je što u Srbiji, ali za sada i u Evropi, ne postoji pravilnik o proizvodima za decu. EU još od 2006. godine pokušava da definiše nutritivne profile potrošača. Na ovaj način bi se svakoj od kategorija, bilo da je reč o starijim osobama, bilo o deci, definisala posebna pravila o unosu hranjivih materija – objašnjava za „Potrošač” Danica Zarić, direktor Ihis nutricionizma.

Izvor: Politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSrećan Božić Na vrh strane