Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Velika obmana kupaca: U ovim radnjama prodaje se polovna odeća, ali pod sloganom - "Nova kolekcija"

11. jun 2018. 13:12:02 Pročitano 1250 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Oni nas ustvari na ovaj način obaveštavaju da im je stigla nova tura stare robe.

Natpisi "Nova kolekcija" sve češće krase izloge "Second hand" prodavnica, dovodeći potrošače u zabludu da se u radnji stvarno nalaze nove stvari za leto 2018. godine, a ne polovne stvari za sva godišnja doba.

Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije, objašnjava da koliko god smešno zvučalo, ovo jeste jedan vid obmane potrošača.

- Kada kažemo "nova kolekcija" mislimo na najnovije odevne predmete nekog brenda, napravljene specijalno za tu godinu i sezonu. Znači, mislimo na nešto novo, na nešto što je tek sišlo sa proizvodnih traka - objašnjava ona.

Zato i čudi kada ovaj isti natpis vidimo na izlozima brojih radnji polovne robe.

- To jeste malo zavaravanje potrošača, jer oni nas ustvari na ovaj način obaveštavaju da im je stigla nova tura robe, ali ta roba nije nova, nego je već korišćena - kaže sagovornica Telegrafa.

Ipak, malo ko će odoleti ovom natpisu i većina ljudi će ući da vidi šta im je to stiglo.

- Danas sve više građana posećuje ove prodavnice. One izgledaju sve sređenije, sve čistije i mirišljavije, a ovakvim oglasima dodatno se brišu razlike između Second hand i običnih radnji - objašnjava Vida.

Ona ističe da joj je podjednako smešno kada na izlogu ovih prodavnica vidi reči "Akcija" ili "Rasprodaja", jer su akcije i rasprodaja u startu obeležje ovih radnji.

Izvor: Telegraf.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPljeskavice i ćevapi postaju luksuz: Veliko poskupljenje junetine, mesari u problemu Na vrh strane