Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


DETALJNA RAČUNICA Koliko košta put do Grčke i kako da izaberete NAJPOVOLJNIJU KOMBINACIJU

28. maj 2018. 10:24:05 Pročitano 1423 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Grčka letovališta važe za najpopularnije destinacije među srpskim turistima, a oni sa porodicom najčešće se odlučuju da na more odu automobilom.

Tri puta vode do Grčke, preko Makedonije, Bugarske i Albanije, a mi smo izračunali za vas koliko novca je potrebno za svaku od ovih pojedinačnih trasa, i to ukoliko vaš auto koristi benzin, dizel ili gas. Navedene su vrednosti za jedan pravac.

Put preko Makedonije

Poređenja radi, odabrali smo trasu od Beograda do Halkidikija, koja se celom dužinom može proći auto-putem kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku. Ako se odlučite za ovaj put, morate da pređete 690 kilometara u jednom pravcu.

* Putarina

Na auto-putu u samoj Srbiji, ka graničnom prelazu sa Makedonijom moraćete da pređete tri naplatne rampe, kod Niša, Doljevca i Preševa i da za putarinu izdvojite ukupno 1.090 dinara.

Za plaćanje putarine u Makedoniji potrebno je između 3,5 i 5 evra, u zavisnosti od toga da li plaćate u evrima ili denarima. Nakon graničnog prelaza Evzoni, u Grčkoj vas očekuje samo jedna naplatna rampa, na kojoj prolaz košta 1,8 evra.

* Gorivo

Prema računici da je prosečna potrošnja benzina 7 litara, za ovu rutu će vam biti potrebno oko 50 litara ukupno, u jednom pravcu. Cena bezolovnog benzina u Srbiji iznosi oko 144 dinara po litru, u Makedoniji košta 137, a u Grčkoj 192 dinara. Gorivo će vas ukupno koštati oko 7.800 dinara.

Računajući da je prosečna potrošnja goriva 6 litara, ako je u pitanju dizelaš, a da dizel u Srbiji košta 151 dinar, u Makedoniji 137, a u Grčkoj 165, ukupno vam treba oko 42 litra ovog goriva, što košta oko 6.300 dinara.

Za automobile koji koriste gas, računali smo 9 litara kao srednju vrednost potrošnje na sto kilometara. Tako da će vam ukupno trebati 56 litara plina, koji u Srbiji košta 76 dinara, u Makedoniji 62, a u Grčkoj 97. U ovoj varijanti ćete potrošiti 4.400 dinara.

Put preko Bugarske

Kako bi se rezultati mogli porediti, računaćemo da su polazište i odredište isti, Beograd i Halkidiki, ali auto-putem preko Bugarske, a ova trasa iznosi 730 kilometara.

* Putarina

Putarina se plaća kod Niša i Dimitrovgrada (800+190 dinara), a u Bugarskoj se plaćaju vinjete, koje koštaju 8 evra za 7 dana i 15 evra za 30 dana. U Grčkoj ćete na jednoj naplatnoj rampi platiti 2,4 evra.

* Gorivo

Litar bezolovnog benzina u Bugarskoj košta 135 dinara, koliko iznosi i cena dizela, a za vozila koja koriste plin, litar goriva košta 67 dinara.

Primenjujući prethodnu računicu na 730 kilometara koliko je dužina ove trase, dolazimo do zaključka da vozaču dizelaša treba oko 44 litre, što košta oko 6.600 dinara.

Za auto koji koristi bezolovni potrebno je oko 51 litra, što je 8.000 dinara. Najjeftinije će proći oni koji kupuju plin, jer će za 65 litara ovog goriva, koliko je potrebno za zadatu trasu, izdvojiti 5.200 dinara.

Put preko Albanije

Ukoliko idete na Jonsko more, možete ići putem preko Albanije, a kao poredbenu trasu uzeli smo relaciju od Beograda do Krfa, koja iznosi 920 kilometara.

* Putarina

Preko Podgorice dolazite do Albanije, u kojoj ne plaćate nikakvu putarinu, a na putu ka Krfu, platićete samo u Grčkoj, na jednoj naplatnoj rampi, i to 2,5 evra.

* Gorivo

Cena gasa u Albaniji iznosi 70 dinara, a grčke i srpske cene su nam već poznate. Za ovu rutu je potrebno 83 litra, što će koštati oko 6.700 dinara.

Bezolovni benzin košta 195 dinara po litru, a vozilo koje ga koristi potrošiće 65 litara, za šta je potrebno izdvojiti 11.500 hiljada.

Litar dizela u Albaniji takođe košta 195 dinara, a za ovu rutu je potrebno da sipate 55 litara u rezervoar, što će vas od Srbije do Grčke koštati 9.400 dinara.

Izvor: Blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDETALJNA RAČUNICA Koliko košta put do Grčke i kako da izaberete NAJPOVOLJNIJU KOMBINACIJU Na vrh strane