Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Uvoznici bebi-opreme dogovarali cene?

27. april 2018. 15:44:40 Pročitano 1207 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Antimonopolska komisija osnovano sumnja da su dva najveća uvoznika potpisivala restriktivne sporazume u kojima su utvrđivane cene u daljoj prodaji.

Komisija za zaštitu konkurencije pre dva dana je obavila nenajavljeni uviđaj u prostorijama kompanija „Keprom d. o. o.” i „Juglob d. o. o.” iz Beograda, inače dva velika uvoznika i distributera bebi-opreme. Uviđaj je sproveden na tri lokacije u Beogradu, a, prema saopštenju antimonopolske komisije, osnovano se pretpostavlja da su ove kompanije – koje snabdevaju veliki deo tržišta opremom za bebe – zaključivale restriktivne sporazume i time povredile Zakon o zaštiti konkurencije.

- Prikupljena je dokumentacija koja je od značaja za dalje postupanje komisije. Pretpostavlja se da su ove firme zaključivale zabranjene sporazume u kojima su utvrđivane cene proizvoda u daljoj prodaji. Imajući u vidu da je ovo tržište od izuzetnog značaja za potrošače, ali i za društvo u celini, komisija će i u narednom periodu ispitati i utvrditi da li je bilo kršenja pravila konkurencije, naročito kada je reč o utvrđivanju cena – navodi se u saopštenju komisije. Ovo telo je inače pokrenulo i sektorsku analizu celokupnog tržišta bebi-opreme.

Kompanija „Keprom” poslovanje u Srbiji započela je kao maloprodaja proizvoda za bebe i decu još 1994. godine, a od 2001. poslovanje je proširila na uvoz i distribuciju. Prema podacima sa njihovog zvaničnog sajta, ova kompanija je jedna od vodećih u ovoj oblasti, dok je njihov udeo na tržištu medicinske opreme u stalnom porastu. U ponudi kao veleprodavac ima više desetina brendova koje uvozi samostalno, dok je za pojedine poddistributer. Na listi robnih marki koje u Srbiju uvozi „Keprom” nalaze se i „Kiko”, „Greko”, „Bejbi miks”, „Dizni”. Druga kompanija koja je pod lupom Komisije za zaštitu konkurencije, „Juglob”, takođe je uvoznik opreme, ali i odeće za decu, a na listi robnih marki koje uvoze su „Nuk”, „Karters”, „Oškoš”, „Bejbi auto”...

Izvor: Politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane