Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Oblačimo polovnu odeću, deci kupujemo polovne knjige, a kući imamo polovne aparate: Šta sve kupujemo što je neko koristio pre nas?

22. mart 2018. 10:28:10 Pročitano 1596 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Udruženjima za zaštitu potrošača upozoravaju da je kod kupovine polovnih stvari neophodan dodatni oprez.

Kada kupujemo automobile navikli smo da gledamo samo polovne, ali nekako smo, neprimetno, počeli da kupujemo i polovnu odeću, obuću, tehniku, školske udžbenike, nameštaj...

Prošle godine se za nov automobil odlučilo 26.900 ljudi, dok je za isto vreme prodato skoro četiri puta više polovnih automobila čak 100.000. Da situacija neće uskoro da se promeni u korist novih vozila pokazuje i histerija koja je zavladala Srbijom zbog najava da će iz Nemačke i zemalja Zapadne Evrope u našu zemlju ući ogroman broj dizelaša polovnjaka koje ove države proteruje zbog zagađenja okoline.

U polovni automobil mnogi ulaze u polovnoj odeći pazarenoj u jednoj od brojnih "second hand" prodavnica koje niču istom brzinom kao nekada kineske radnje. Ipak, Tamara Nikolić, vlasnica jedne ovakve radnje, objašnjava da joj mušterije nisu samo ljudi koji nemaju novca.

- Kod nas stiže skoro nenošena odeća i obuća iz razvijenih zemalja. Mnogi primerci na sebi i dalje imaju etikete. U prodavnicama polovne odeće mogu da se nađu zanimljivi i drugačiji komadi odeće, a jednom nedeljno imamo akcije na kojima je sve 200 dinara i tada roba plane - kaže Tamara.

Ljubitelji zanimljivog nameštaja redovno posećuju prodavnice polovnog nameštaja iz Nemačke, gde osim nižih cena mogu da se nađu i kvalitetniji, ali korišćeni, kreveti, komode, fotelje, ormari, stolice...

Takođe, većina mladih sav novac koji imaju daje na ime učešća za kredit za stan, pa onda se onda okreću prodavnicama polovne ili oštećene tehnike kako bi opremili svoj novi životni prostor. Tamo mogu i do 50 odsto nižoj ceni da kupe frižider, veš mašinu, televizor, ali i male kućne aparate.

Krajem leta počinje jurnjava za polovnim školskim udžbenicima čija cena zavisi od stepena išaranosti i oštećenosti. A i kada se užele prave knjige, mnogi se okrenu uličnim prodavcima.

U Udruženjima za zaštitu potrošača upozoravaju da je kod kupovine polovnih stvari neophodan dodatni oprez, posebno ako korišćenu robu kupujemo preko interneta, jer često umesto onoga što tražite možete da dobijete "mačku u džaku".

Izvor: Telegraf.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1. jula ukida se roming u zemljama Zapadnog Balkana, a sa Grčkom će tarife biti jeftinije nego dosad Na vrh strane