Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Samo pet autobuskih stanica dobilo licencu

21. februar 2018. 18:23:54 Pročitano 1739 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je do sada od 100 autobuskih stanica u Srbiji samo pet dobilo licencu.

Sve autobuske stanice koje do 12. februara nisu podnele zahtev za dobijanje licence neće moći da obavljaju delatnost niti da naplaćuju usluge sve dok ne dobiju potreban sertifikat.

Kako je rekla Mihajlović, pre dve godine su donete izmene zakona koji je propisao da se do 19. februara ove godine pribavi licencu.

„Imali su dve pune godine da podnesu zahtev za licencu, a tek sad su krenuli da podnose nepotpune zahteve i tako se desilo da je samo pet njih ispunilo zakonom predviđene obaveze”, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara.

Svi koji su podneli zahtev su dobili detaljno objašnjenje kako mogu da ispune zakonske uslove.

Stanice mogu da funkcionišu sa privremenom dozvolom koju su dobile zato što su podnele zahtev.

Mihajlović je poručila da se sve to radi da bi građani imali tačan red vožnje, ko ih vozi i kojim autobusima, što je sve propisano zakonom. Dodala je da bi kol centre trebalo da naprave opštine i gradovi i da će ministarstvo pomoći koliko god može.

(Tanjug)

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOd 1. jula ukida se roming u zemljama Zapadnog Balkana, a sa Grčkom će tarife biti jeftinije nego dosad Na vrh strane