Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Pušači spremite pare: Ove cigarete poskupljuju prve, i to samo za par dana!

25. januar 2018. 08:51:14 Pročitano 3475 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pušači cigareta koje proizvodi kompanija "Imperijal tobako" od 12. februara plaćaće 10 dinara više za svaku paklu. Do povećanja cena doći će zbog uvećanja specifične akcize od Nove godine za dinar i po po pakli koja se po akciznom kalendaru menja dva puta godišnje.

Zbog ovoga će država proizvođačima, po pakli od sada uzimati 67 dinara. Uz ovo se na svaku paklu zaračunava i proporcijalna akciza od 33 odsto, a na sve to i PDV. Sa uvećanjem nameta, uvećavaju se i drugi nameti za državu, pa su proizvođači prinuđeni da podignu cenu.

"Imperijal tobako" je prvi zatražio povećanje cena, što mu je i odobreno 18. januara.

- Oni su ovog puta prvi povukli nogu za korekciju cena. Sve njihove cigarete biće skuplje za 10 dinara po pakli, izuzev "sobranije", koji će skočiti za 20 dinara, pa će od 12. februara koštati 500 dinara - navodi izvor "Blica" iz Nemanjine 11 i dodaje da očekuju uskoro i zahteve ostalih proizvođača za korekciju cena zbog čega će njihove cene biti bar nekoliko dana jeftinije.

Izvor: Telegraf.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiTRGOVCI NAS PRAVE BUDALAMA, PRODAJU NAM VAZDUH! Pakovanja sve veća, SADRŽAJA SVE MANJE! Na vrh strane