Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial
Neda Dimitrijević

Neda Dimitrijević

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
ponedeljak, 15 maj 2023 10:36

Bez fiskalnih kasa do daljeg

Moguće samo bezgotovinsko plaćanje za robu kupljenu na pijačnim tezgama. U prvoj polovini ovog meseca biće uvedena mogućnost bezgotovinskog plaćanja i na beogradskim pijacama „Stari Merkator”, „Zemun” i „Blok 44”, tako da će posetioci ovih zelenih tržnica robu kupljenu na tezgama moći da plate brže i lakše, platnim karticama i mobilnim telefonom, bez prethodne posete bankomatu. Uvođenje bezgotovinskog plaćanja počelo je pre godinu i po dana, a „Kalenić”, „Palilula” i „Đeram” bile su prve u nizu beogradskih tržnica na kojima su postavljeni POS terminali za plaćanje karticama. Tada je prvi put u Srbiji kupcima omogućeno da voće, povrće i druge proizvode plate bezgotovinski. Ipak, Srđan Praštalo, iz udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak”, podseća da ovu pogodnost ne treba dovoditi ni u kakvu vezu sa uvođenjem fiskalnih kasa na pijačnim tezgama.

Zaražena riba otkrivena u Hrvatskoj na osnovu žalbe jednog kupca, a potom je alarmiran i evropski centar za uzbunjivanje. Evropski sistem za brzo uzbunjivanje na nebezbednu hranu (RASFF) objavio je da se sa hrvatskog tržišta povlači riba zbog sumnje da je zaražena pločastim crvima vrste anisakis. Kako je preneo portal „Poslovni”, pronađen je u svežoj skuši poreklom iz Španije koja je distribuirana u Hrvatsku, Austriju, Srbiju, Slovačku i Sloveniju, a obaveštenje se odnosi i na Italiju.

ponedeljak, 08 maj 2023 14:02

Ograničen unos biljaka preko granice

Na pitanje da li biljke mogu da se prenesu preko granice, u Upravi carine kažu da to zavisi prvenstveno od količine koju putnici nose sa sobom. Ukoliko je reč o manjim količinama biljaka za koje nije potreban fitosanitarni pregled, onda mogu da pređu preko bilo kog graničnog prelaza.

U poslednjih godinu i nešto dana veliki broj ljudi brine kako će otplatiti kredit. Danas vam donosimo nekoliko saveta koji vam mogu u tome pomoći. Još i ne kupite kredite od banke, a već razmišljate - kako ću ga otplatiti?I nema veze da li je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit - svaki od njih mora da se otplati, pa je dobro o tome razmišljati unapred. Kada dođe vreme za otplatu i kada se ponekad čini da ćete morati malo da se preračunate kako bi ste mesečnu ratu kredita uklopili u svoju finansijsku konstrukciju - onda svaki savet koji pomaže pri otplati kredita dobro dođe.

četvrtak, 04 maj 2023 10:54

Kraj ere jeftinih avio-karata

Cene su već sada više za oko 20 odsto, a iz niskobudžetnih avio-kompanija poručuju da ovog leta sledi i novo poskupljenje. Avio-saobraćaj i broj putovanja posle krize izazvane virusom korona oporavili su se i brže nego što se očekivalo, a sva istraživanja pokazuju da se želja za putovanjima ne smanjuje i da se širom sveta putuje više nego pre 2019. godine. Međutim, izgleda da je kraj ere jeftinih avio-karata i putovanja avionom, koja su bila povoljnija nego ikada. Avio-prevoznici širom Evrope podigli su cene karata označavajući kraj niskotarifnim prevoznicima, a razlozi su, osim posledica pandemije, i svi problemi nastali posle početka ukrajinske krize. Kako prenosi sajt „Šengen viza info” prema statistici francuskog Ministarstva za ekološku tranziciju, cene karata su u ovoj zemlji porasle za 23,6 odsto prošle godine, dok veb-stranica za rezervacije putovanja „Kajak” otkriva da su cene međunarodnih letova iz Velike Britanije porasle za 18 procenata u odnosu na 2022. godinu.

Cene poljoprivrednih proizvoda za godinu dana uvećane za 26 odsto. Proizvođačke cene poljoprivrednih proizvoda i onih iz sektora ribarstva povećane su za 26 odsto za godinu dana. Prema poslednjem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, tolika je bila razlika u cenovnicima otkupnih cena agrarnih proizvoda ako se posmatraju februar ove i isti mesec prošle godine. Najveći uticaj na rast cena, koji se naravno prelio i na maloprodajne u radnjama, imala su poskupljenja stočnih proizvoda (61 odsto), stoke i živine (27,8) dok je cena žitarica u ovom periodu uvećana za 14,9 procenata.

Strana 1 od 56

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaSvetski dan potrošača Na vrh strane