Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U Privrednoj Komori Beograda održan je okrugli sto na temu "Nadzor u oblasti zaštite potrosača"

18. decembar 2017. 09:07:38 Pročitano 3158 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dana 07.12.2017. godine održan je okrugli sto na temu “Nadzor u oblasti zaštite potrošača” koji je u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekominkacija održan u Privrednoj komori Srbije - Privrednoj komori Beograda, koji je privukao veliki broj privrednika.

Govorilo se o problemima sa kojima se privrednici susreću u praksi i nedoumicama u tumačenju i primeni Zakona o zaštiti potrošača.

Pored privrednika, učešće na okruglom stolu uzeli su predstavnici Sektora za zaštitu potrošača, tržišne inspekcije i turističke inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženja za zaštitu potrošača, Instituta za uporedno pravo.

Najzastupljenija pitanja odnosila su se na saobraznost i garanciju, razlike između ove dve zakonske obaveze definisane u Zakonu o zaštiti potrošača.

Navedenom skupu ispred Centra potrošača Srbije, prisustvovala je pravni savetnik, Jelena Vukašinov.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaU Privrednoj Komori Beograda održan je okrugli sto na temu "Nadzor u oblasti zaštite potrosača" Na vrh strane