Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


V. Međuškolsko takmičenje u poznavanju potrošačkog prava

24. mart 2017. 11:26:46 Pročitano 2450 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centar za zaštitu potrošača Sente koji se nalazi u sastavu Centra potrošača Srbije, u saradnji sa Ekonomsko-trgovačkom školom iz Sente, 17. 03. 2017. godine, organizovao je u Senti V. međuškolsko takmičenju Severobanatskog okruga u oblasti potrošačkog prava.

Tematske oblasti obuhvatale su prava potrošača, zaštitu zdravlja, zaštitu čovekove okoline, reklame, ambalažu i dr., uz predlog mogućih rešenja.

Stručni žiri je na osnovu PowerPoint prezentacija i studioznog izlaganja takmičara doneo odluku o konačnom plasmanu. 

Šest najbolje plasiranih učenika imaće priliku da predstavljaju svoje škole na Pokrajinskom takmičenju u Novom Sadu.

Na takmičenju, na kojem je učešće uzelo 28 ekipa, prvi put je učestvovala i ekipa Ekonomsko–trgovinske škole iz Kikinde koju je predvodio predsednik Udruženja potrošača Kikinde, Darko Cvijan.

Centar potrošača Srbije čestita, pre svega, mladim učesnicima na pokazanom znanju i interesovanje za oblast prava potrošača, kao kao i organizatorima na istrajnosti i pokazanom profesionalizmu.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaV. Međuškolsko takmičenje u poznavanju potrošačkog prava Na vrh strane