Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Udruženje RODITELJ je ostvarilo saradnju sa Centrom potrošača Srbije

24. maj 2016. 13:52:53 Pročitano 2649 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poštovani roditelji,  na osnovu velikog broja vaših pristiglih pitanja u vezi preplaćenih iznosa za vrtiće, Udruženje RODITELJ je ostvarilo saradnju sa Centrom potrošača  Srbije i u tom smislu smo zajednički pripremili osnovne informacije vezane za ovu temu:

  • Prema stavu Vrhovnog kasacionog suda, roditelji imaju pravo da traže naknadu štete.
  • Apelacioni sudovi iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, konstatovali su da su pojedine lokalne samouprave postupale nezakonito, jer su utvrdili cene vrtića suprotno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonu o predškolskom obrazovanju, neprimenjujući merila za utvrđivanje cena boravka u vrtićim predviđenih Pravilnikom iz 1993. godine.
  • Nezakonita naplata računa za vrtić odnosi se na period od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine. Zbog zastarelosti trenutno je utuživ period od maja 2013.godine do decembra 2014. godine.

Od dokumentacije potreban je Izvod iz MKR za dete, ugovor sa vrtićem i analitička kartica o istoriji plaćanja  za dete koja se dobija u vrtiću.

Ukoliko želite da pokrenete postupak ili se detaljnije informišete o proceduri pokretanja postupka, možete se obratiti na mejl:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Konsultacije su besplatne.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaUdruženje RODITELJ je ostvarilo saradnju sa Centrom potrošača Srbije Na vrh strane