Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Active Citizens Network

01. mart 2013. 21:48:54 Pročitano 2798 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Active Citizens Network

CEPS sa ponosom objavljuje da je od sredine februara 2013. godine postala član ACN, evropske mreže organizacija civilnog društva koja je osnovana u novembru 2001. godine, sa sedištem u Rimu. Misija ACN je da promoviše i podržava izgradnju aktivnog evropskog građanstva koja podrazumeva snagu i odgovornost građana i građanki u kreiranju politika.  

ACN prepoznaje ulogu nacionalnih i lokalnih organizacija civilnog društva u ovom procesu i zalaže se za proširenje EU koncepta subsidijarnosti kroz jačanje odnosa između institucija i građana/građanki tako da institucije koriste slobodnu inicijativu građana i građanki, kako pojedinaca tako i organizacija, u sprovođenju aktivnosti usmerenih ka zajedničkom dobru.

Za vise informacija o ACN mreži I povezanim vestima molimo vas da posetite internet stranicu  http://www.activecitizenship.net/ ili fb stranu na http://www.facebook.com/activecitizenshipnetwork


English

As of mid-February 2013, CEPS proudly announces its membership in the ACN (Active Citizens Network), a European network of citizens’ organizations created in November 2001 in Rome. ACN's mission is to promote and support the construction of the European citizenship as an "active citizenship" which means the exercise of citizens' powers and responsibilities in policy-making.

ACN recognizes the prior role of national and local civic organizations in this process and advocates enrichment of the European Union subsidiarity concept by strengthening the relationship between institutions and citizens, so that institutions favour free initiative of citizens, both individuals and organizations, in carrying out activities directed towards the common good.

For more information on active European citizenship and the related news please visit http://www.activecitizenship.net/ or fb page at http://www.facebook.com/activecitizenshipnetwork

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaPrezentacija registra žalbi potrošača u okviru IPA projekta „Jačanje zaštite potrošača“. Na vrh strane