Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Otvorena vrata

28. mart 2023. 10:26:45 Pročitano 1327 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centar potrošača Srbije je obeležio mesec potrošača manifestaciom pod nazivom „Otvorena vrata potrošača“.

Naime ove godine je obeležen 40 rođendan zaštite potrošača na svetskom nivou. Kao i svake godine Centar potrošača Srbije obeležava ovaj datum, i sam mesec zaštite prava potrošača radionicama organizovanime za potrošače Beograda. Ove godine u saradnji sa Delhaize –om u maloprodajnom Maxi objektima održana je redionica pod nazivom „Otvorena vrata potrošača“.

Potrošači su ovom prilikom bili u mogućnosti da se informišu o svim relevantnim temama koje se tiču potrošačkog prava, kao i da na licu mesta pitaju sve što ih interesuje u vezi neke konkretne oblasi ili potrošačkog problema. Tim Cepsa zajedno sa Deleze timom odgovarao je na pitanja i rešavao probleme iz prakse potrošača.

 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaPotpisivanje Sporazuma o saradnji Na vrh strane