Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Novi pakt za Evropu: Kako da ugrabimo priliku?

23. maj 2018. 13:38:29 Pročitano 2713 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Paralelno sa održavanjem Samita EU-Zapadni Balkan u Sofji, dana 17.05.2018. godine u Beogradu je sa European Fund for the Balkans organizovana debata: Novi pakt za Evropu: Kako da ugrabimo priliku? na temu unutrašnjih i spoljašnjih izazova koji stoje na putu daljoj integraciji EU i razmatrana je uloga Srbije u ovom procesu. 

Na događaju održanom u Beogradu, u hotelu Hilton, pred predstavnicima ambasada, civilnog društva, akademija i države, predstavljen je dokument Re-energising Europe: A package deal for the EU27 nastao u okviru projekta Novi pakt za Evropu. Dokument je predstavio Janis Emmanouilidis, programski direktor briselskog Centra za evropsku politiku (EPC) i autor ovog izveštaja. 
Pored Emmanoulidisa, govornici na skupu su bili i ambasador Duško Lopandić, bivši šef Misije Srbije u Evropskoj uniji i član našeg Saveta, Sonja Licht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost (BFPE), Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić. 

Ispred Centra potrošača Srbije, događaju je prisustvovala, pravni savetnik, Maja Anokić.

 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaPromocija Monografije "Gospodin mangup" Na vrh strane