Odštampajte ovu stranicu

Visoke trgovačke marže u Srbiji glavni krivac za cene?

19. april 2017. 07:34:46 Pročitano 2646 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Potrošači u Srbiji često se žale na cene, obuće, odeće, a posebno luksuznih proizvoda i bebi opreme, koje su više kod nas nego u zemljama u okruženju, i članicama Evropske unije. Mnogi glavnog krivca vide u visokim trgovačkim maržama, koje se u Srbiji kreću od pet do 80 odsto.

Trgovačke marže više su kod nas nego u zemljama u okruženju, tvrde u Centru potrošača Srbije i kažu nekoliko je činilaca koji na to utiču.

"U svetu su odavno shvatili da je bolje da se proda više robe za manju cenu nego da se ona skladišti što dodatno povećava troškove. S druge strane imate malo proizvođača kod nas, od tog proizvođača do krajnjeg potrošača ima četiri ili pet ruku i svaki od tih posrednika povećava cenu", objašnjava Maja Anokić iz Centra potrošača Srbije.

U sektoru za trgovinu u Privrednoj komori Srbije kažu da iako smo skloni da govorimo o velikim maržama - one su niže u Srbiji nego u regionu i Evropi, a profitna stopa srpskih trgovaca od 3,34 procenta, najniža je u okruženju.

"Mi u Srbiji generalno imamo niske profitne stope i niske marže u trgovini iz jednog prostog razloga. Kupovna moć naših građana je na niskom nivou i zbog toga trgovci koji su most između proizvođača i potrošača trude se da optimizacijom svog poslovanja idu sa što nižim cenama posebno kod prehrambenih proizvoda", smatra Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Najniže marže su na osnovne životne namirnice, od pet do deset odsto. Za odeću i obuću kreću se od 30 do 40 odsto. Za bebi opremu i do 50 odsto dok su za luksuznu robu i do 100 odsto.

Šta sve čini maržu? Ona je zbir svih troškova koje trgovac ima do stavljanje robe na policu - radna snaga, struja,voda, profitna stopa. 

Inicijativu da se marže u Srbiji stabilizuju ili da se na neke proizvode ograniče, mogla bi da bude štetna za privredu, tvrdi Malinović i podseća da se prema zakonu trgovina odvija slobodno.

"Njihova visina zavisi od konkurencije na tržištu i koliko mi imamo razvijeniju konkurenciju među trgovcima imaćemo niže cene. Nikakvo ograničavanje marži ne može dovesti do nižih cena ona samo može dovesti do nestašica roba", zaključio je Malinović.

Na pitanje zašto je neka roba skuplja kod nas nego u drugim zemljama objašnjenje je sledeće - logistički troškovi dopremanja robe u Srbiju veći su jer kao malo tržište, dobijamo veće rabate nego one koji su na evropskom tržištu koje ima preko 300 miliona ljudi.

Izvor: rs.n1info.com

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS