Odštampajte ovu stranicu

DOLAZAK "IKEE" DONOSI VEĆA PRAVA ZA POTROŠAČE

17. mart 2017. 10:46:32 Pročitano 2618 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kupite fotelju ili trpezarijski sto, nakon tri meseca shvatite da vam se ipak ne dopadaju, odete u prodavnicu i bez objašnjenja i navođenja razloga ih vratite. Zvuči neverovatno, ali od leta biće moguće i u Srbiji.

Ovakve novine na našem tržištu, koje se pre svega odnose na veća prava potrošača, najavila je “Ikea”, koja na leto otvara prvu robnu kuću u Srbiji, a nema sumnje da će pre ili kasnije njihovim stopama morati da krene i konkurencija.

Tako će Šveđani, pored ostalog, omogućiti da pojedini njihovi proizvodi imaju garanciju od čak 25 godina, da kupci mogu da vrate robu i bez fiskalnog računa dok je ona u garanciji, kao i da će potrošači bez navođenja razloga u roku od tri meseca moći da vrate ono što su kupili.

Direktor za razvoj kompanije "Ikea" za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić tvrdi za "Blic" da će ova kompanija doneti revoluciju u zaštiti prava potrošača.

- Prava potrošača biće podignuta na mnogo viši nivo. Svi naši proizvodi imaju garancije od dve godine do 25 godina. Poseban kuriozitet je, recimo, da kuhinje imaju garanciju od 25 godina - naglašava Lalić.

Prema njegovim rečima, nakon isteka zakonskog roka od dve godine u kojem je obavezno priložiti fiskalni račun, kupci će moći da vraćaju proizvode u garantnom roku bez fiskalnog računa.

- Takođe, proizvodi se mogu vratiti u roku od 90 dana bez posebnog razloga. To znači da potrošači ne moraju da navedu neispravnost ili grešku, već mogu prosto promeniti mišljenje - ističe Lalić.

Takođe, svi proizvodi u robnoj kući, uključujući i kabaste proizvode (garniture za sedenje i kuhinje), moći se odmah da se preuzmu.

Novine za potrošače

  • Povraćaj robe u roku od 90 dana bez posebnog razloga
  • Garancija od čak 25 godina na pojedine proizvode
  • Povraćaj robe bez fiskalnog računa dok je ona pod garancijom
  • Ako kupac izgubi neki deo (šraf, nogice), odmah ga dobija, uglavnom besplatno
  • Roba se može poneti odmah po kupovini, bez roka isporuke
  • Prema mišljenju Zorana Nikolića iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije, veliki iskorak je to što će roba moći da se vraća.

- Prema našem zakonu, u prodavnicama nemamo ništa što ukazuje na to da roba može da se vrati, čak ni nakon samo jednog dana. To može samo u prodaji na daljinu, odnosno u internet prodaji gde je rok za povraćaj 14 dana - kaže Nikolić.

On ističe i cene.

- Ako se budu držali cena za koje znamo da imaju u EU, to će biti neverovatan pomak. Uz, naravno, podizanje prava potrošača na viši nivo - zaključuje Nikolić.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS