Odštampajte ovu stranicu

Zbog poskupljenja u januaru, cela Srbija se hvata za glavu: Evo koje su sve cene "otišle gore"

01. mart 2017. 13:03:32 Pročitano 2341 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Januar je definitivno bio mesec poskupljenja. U prvom mesecu ove godine potrošačke cene su povećane za oko 1,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok su u odnosu na januar 2016. povećane za čak 2,4 odsto.

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u januaru je u odnosu na prethodni mesec zabeležen rast cena hrane i bezalkoholnih pića za 3,1 odsto, zatim alkoholnih pića i duvana za 2,9 odsto, a poskupeo je i transport za 1,6 odsto, kao i komunikacije za 0,5 odsto. Povećane su i cene rekreacije i kulture, i to za 0,4 odsto, dok su u zdravstvu one veće za 0,3 odsto. Poskupeli su i stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, kao i restorani i hoteli, ali i obrazovanje, i to za po 0,2 odsto.

S druge strane, pad cena zabeležen je kod odeće i obuće, i to za 1,1 odsto. Iz RZS podsećaju da su u prethodnoj godini potrošačke cene u proseku povećane za 1,2 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Da su ovi podaci neprijatno iznenađenje, smatra ekonomista Mlađen Kovačević.

- I sam prilikom odlaska u samouslugu vidim da su neke cene proizvoda znatno povećane, i to nekih prehrambenih proizvoda i za oko 25 do 30 odsto u odnosu na pre dva, tri meseca. To je pak neočekivano je prošle godine poljoprivredna proizvodnja znatno porasla, za oko 8,5 odsto, a kada poljoprivredna proizvodnja ima rast, bilo bi prirodno da ti osnovni egzistencijalni poljoprivredno - prehrambeni proizvodi beleže u skladu s tim kretanje, pa ako je poljoprivreda imala veću ponudu, da su i cene niže - kaže Kovačević.

No, razlog za poskupljenja, dodaje, može biti i u drugim faktorima.

- Moguće je, iako ne mogu sa sigurnošću tvrditi, da su trgovinski lanci više opterećeni raznim porezima i akcizama, te da prevaljuju na potrošače taj teret da im dobit ne bi bila smanjena. Takođe, treba uzeti u obzir i rast valutnog kursa, uprkos intervencijama Narodne banke Srbije (NBS), što automatski utiče na rast cena uvoznih proizvoda, što prati i rast cena domaćih alternativnih proizvoda - zaključuje Kovačević.

Šta je poskupelo i za koliko:

  • hrana i bezalkoholna pića 3,1%
  • alkoholna pića i duvan 2,9%
  • transport 1,6%
  • komunalije 0,5%
  • rekreacija i kultura 0,4%
  • zdravstvo 0,3%
  • stan, voda, električna energija, gas i druga goriva 0,2%
  • restorani i hoteli 0,2%
  • obrazovanje 0,2%

Izvor: Telegraf.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS