Odštampajte ovu stranicu

Od 1. jula veće akcize - Cigarete skuplje najmanje 2,5 dinara po paklici

10. jun 2016. 11:38:48 Pročitano 2572 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pored ovog nameta koji se menja u januaru i julu od 2013. do 2016, postoje indicije da će neke duvandžije uvećati i proizvođačke cene, pa će pakla koštati i 10 dinara više.

Nezvanično saznajemo da takvo poskupljenje plaraju Britiš amerikan tobako (BAT) i TDR. Oni nisu želeli zvanično da komentarišu da li će pored akciznog doći i do proizvođačkog uvećanja cena.

- To je obično praksa, ali ne želimo da komentarišemo - rečeno nam je nezvanično u ovim fabrikama.

Izvesno je da će od 1. jula akciza biti uvećana za 2,5 dinara.

- Nakon toga moramo za 2017. da definišemo novi akcizni kalendar jer je naša akcizna politika značajno povoljnija od standarda EU, po kojima je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta. U Srbiji je to 50 evra na 1.000 cigareta. To je razlika koju treba da premostimo kako bismo se uskladili s EU. Država pokušava da nađe način da ne dođe do potresa - kažu u Vladi Srbije.

Inače, u Srbiji se na cigarete plaćaju specifična i progresivna akciza. Specifična trenutno iznosi 56 dinara po paklici i s novim uvećanjem biće 58,5 dinara.

Visina progresivne je 33 odsto na maloprodajnu cenu i ona se neće menjati do kraja 2016.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS