Odštampajte ovu stranicu

Grejanje po utroššku čeka upravnike - računi nižži 30 odsto

04. april 2016. 08:07:08 Pročitano 2289 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ako u Srbiji zaživi sistem plaćanja grejanja po utrošku stanari bi mogli da uštede do 30 odsto na računima, tako što će isključiti grejanje kad nisu kod kuće, trošiti koliko im treba, i na kraju platiti samo ono što su potrošili.

Iako je grejna sezona prošla, nije zgoreg razmišljati o ugradnji kalorimetra na radijatore, odnosno merača potrošnje energije preko kojih stanari i kontrolišu temperaturu u stanu.

Stručnjaci kažu da je takav sistem kod nas još u začetku, a neki veruju da će novi zakon o stanovanju, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu, a prema kojem se očekuje postavljenje upravnika u stambenim zgradama, pogurati ove promene.

- O merenju toplotne energije odlučuju stanari, koji se nekad teško dogovore. Međutim, prema novom zakonu u stanovanju, zgrade će dobiti upravnike, pa će oni verovatno tražiti, ukoliko se tako dogovore, da pređu na plaćanje po utrošku. To ne mora da bude 100 odsto prelazak svih, ali u tom slučaju se utvrđuju troškovi - objašnjava predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić.

Prema njegovim rečima, u najvećem broju gradova u Srbiji, toplane su dale mogućnost prelaska na merenje po utrošku.

- U tom delu nije do toplana, mi smo spremni tako da radimo, a i da pokažemo građanima koliki bi bio utrošak po kilovatu i po kvadratnom metru. Ali za grejanje po utrošku važno je da imate i termičku izolaciju, kako potrošnja ne bi bila 200 nego 120-130 kilovata - rekao je Lečić Tanjugu.

Savetnik predsednika PKS za oblast građevinarstva Aca Popović dodaje da su toplane od pre nekoliko godina počele da daju uslove i saglasnost da se u stanovima u zgradama radi takva tehnika koja omogućava pojedinačno očitavanje.

- Time se stvaraju uslovi da se postavi merač i da se individualno meri utrošena energija po jednom stanu, da u jednom momentu pređete na daljinsko očitavanje i da postavite uređaj kojim možete da očitavate energiju preko servera ili svaki pojedinačno, zavisi šta bude isplativo u datom trenutku, ali tehničke mogućnosti za to postoje - kaže Popović.

On ističe da kada postoji izdvojeni stan i poseban merač, korisnik stana ima mogućnost da na neki način kontroliše temperaturu u svom stanu i da na taj način pravi uštede.

Međutim, to podrazumeva i određenu tehniku izgradnje stanova gde se moraju izolovati međuspratne konstrukcije.

- Kada grejete svoj prostor delimično energija se kupi i na susedne stanove, hodnike i morate da izolujete prostor ka hodniku. To su novi propisi ako se vodi računa o štednji. Osim ušteda koje omogućava sistem merenja, bitno je i da je zgrada energetski efikasna, da su i fasadni zidovi dobro izlovani. Bitan segment je i stolarija - kaže sagovornik Tanjuga.

On je objašnjava da se daljinsko očitavanje može obaviti kada postoji izdvojeno merno mesto, ali priznaje i da je taj sistem još u začetku, mada postoji u nekim, uglavnom poslovnim objektima u zemlji.

- Već sada se izdvaja u novim objektima takav tehnički uslov da se razdvajaju pojedine stambene ili poslovne jedinice, što je prvi osnovni tehnički uslov. Drugi je da se postavi tehnički uređaj koji može daljinski da očitava tamo gde su stambene jedinice, odnosno poslovni prostori izdvojeni iz ukupnog sistema - rekao je Popović.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS