Odštampajte ovu stranicu

EVO KAKO EPS KRADUCKA!

18. januar 2016. 08:05:06 Pročitano 6362 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evo kako nas EPS krade, brojilo je najmanji problem jer ono samo očitava. El. brojilo bi trebalo da meri tačnu potrošnju električne energije bez obzira na napon. Kad se kaze da je uređaj 1000 Wati on je 1000 Wati na 220 Volti jer ima impedansu od 44 Oma i vukao bi 5 Ampera. Kad je manji napon on troši manje jer unutrašnja impedansa ne može da se promeni tako da uređaj ostane 1000 Wati, ako je napon 170V snaga će biti 657 Wati, struja 3.86 Ampera (samo će ti brojilo obračunavati da trošiš 850 Wati).

Da bi nastavio da troši 1000W uređaj bi morao da se prebaci na potpuno drugačije kolo sa nižom impedansom dakle za 170V morao bi da promeni impedansu na 26 Oma, i onda bi vukao 6.5A (i brojilo bi mu onda merilo 220*6.5=1430W) i onda bi mogao da te lažno utera u veću zonu. Što znači krade se naravno sa manjim naponom ali se krade u smislu naplate neisporučene energije, ne krade se tako što na računu bude X kWh više.

Dakle, u indukcionom električnom brojilu postoji dva elektromagneta, strujni i naponski koji prouzrokuju da se disk vrti. Brzina okretanja diska je proporcionalna trenutnoj snazi. Broj obrtaja kod tih brojila zavisi samo od jačine električne struje. Ostatak mehanizma integrali tu snagu da bi se dobila utrošena energija… Primer: ako ti treba 2 sata da skuvaš ručak, zbog slabog napona ploča se ne zagreva dovoljno, što ne proizvodi dovoljno toplote , zbog čega kuvaš ručak 3 sata.

Drugi primer: ako se greješ na TA peć, cilj ti je da je napuniš do kraja za 8 sati jeftine tarife. Ako je napon niži, možda nećeš stići da je napuniš u jeftinoj tarifi pa ćeš plaćati 4 puta skuplju struju. Takođe uređaji se vremenom oštećuju od slabog napona, naročito hightec uređaji kao što su kompjuteri, klime, itd. što im smanjuje rok upotrebljivosti.

Da zaključim, brzina okretanja diska zavisi i od napona i od struje. Bez obzira da li je struja 2A, a napon 110V, ili je struja 1A a napon 220V, disk se okreće istom brzinom jer brzina zavisi od trenutne snage (220W) a ne od trenutne struje (1A odnosno 2A).

Izvor: Srbijadanas.net

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS