Odštampajte ovu stranicu

Srbi vagaju gde daju svaki dinar

02. novembar 2015. 10:20:24 Pročitano 2513 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Srbiji 72 odsto stanovnika dobro razmisli o trošenju svakog dinara, pokazalo je istraživanja o štednim navikama građana. Istraživanje koje je za Erste grupu uradila austrijska istraživačka agencija IMAS internacional pokazuje i da 55 odsto građana Srbije radije kupuje u diskontima.

Stav "samo jednom se živi, častim se stvarima koje želim i nije mi važno koliko ću novca imati u budućnosti", zauzima približno jedna petina ispitanika, izjavio je direktor Sektora istraživanja IMAS-a Anzgar Lohner. 

Kako kaže, većina ispitanika je rekla da u slučaju velikih nabavki gleda specijalne ponude, koje su niže od uobičajenih. 

Kako je naveo, visok procenat ispitanika, njih 93 odsto tvrdi da u svakom momentu upravlja svojom finansijskom situacijom, dok 83 odsto smatra da drži pod kontrolom mesečne izdatke i rashode. 

Ipak, približno polovina navodi da često potroši više novca nego što je planirano. 

Lohner je naveo da je istraživanje urađeno u avgustu na reprezentativnom uzorku od 500 ispitanika u celoj Srbiji, svih starosnih grupa, koji predstavljaju štedno sposobnu populaciju stariju od 15 godina. 

To je peto uzastopno godišnje istraživanje koje je IMAS u Srbiji uradila za Erste grupu, a istovremeno je sprovedeno i u drugim zemljama u kojima Erste posluje, u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj.

Izvor: b92.net

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS