Odštampajte ovu stranicu

Besparica odavno istanjila šnicle

29. oktobar 2015. 08:08:18 Pročitano 2475 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Samo besparica može da smanji promet, a ne ono šta kaže Svetska zdravstvena organizacija, poručuju proizvođači i trgovci mesa na pijaci "Bajloni", pošto je Međunarodna agencija za istraživanje o raku svrstala mesne prerađevine u prvu grupu kancerogenih proizvoda. Mušterije su godinama unazad prema svojim novčanicima smanjile pazare, ali zato na slavskim trpezama neće manjkati ovala pršute i pečenice.

Dan posle velikih kupovina za predstojeće svetkovine, trgovci na pijaci "Bajloni" su tek odahnuli od posla. Naročito proizvođači mesa, čije su se redovi pršuta, pečenica i kobasica proredili u vitrini. Niko i ne razmišlja o tome što je njihovom glavnom proizvodu prikačena etiketa "kancerogeno".

- I cigarete su opasne, pa sve više ljudi puši - kaže Radomir Zarić, koji nastavlja porodičinu tradiciju mesara iz Kačara, sela između Zlatibora i Užica. 

- Naše meso je kvalitetno, iz domaćeg uzgoja, a koristimo stari recept - samo so, nikakve hemikalije. Sve je deklarisano i pregledano, a radimo po HASAP standardu. Ovim samo plaše narod, da bi kupovali salame, parizere i paštete, a ko zna šta tu tek ima.

Utom nailazi i stalna mušterija. Naručuje slaninu, kao i obično.

- Nema bolje od ovoga, moja preporuka - kaže mladić. - Ne obazirem se previše na to šta pišu, preporučuju, nastaviću da jedem kao uvek.

CENE

Slanina 600-900 dinara

Čvarci 800 dinara

Kobasica 900 dinara

Svinjska pečenica 1.200-1.500

Goveđa pečenica 1.600-2.000

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS