Odštampajte ovu stranicu

Svi da uzimaju fiskalne račune

09. oktobar 2015. 09:36:18 Pročitano 2523 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Akcija koju je pokrenula direktorka Poreske uprave, pozvavši svoje zaposlene da obavezno uzimaju fiskalne račune prilikom svake kupovine, proširila se na celo Ministarstvo finansija, a posredno na celu državnu upravu. Primer za jačanje poreske discipline tako bi trebalo da da još 11.000 zaposlenih u okviru Ministarstva finansija, pripadajućih uprava, ali i korisnici javnih sredstava pod nadležnošću ovog ministarstva.

O potrebi da svojim primerom ukažsu na važnost poreske discipline, ovi zaposleni obavešteni su Preporukom iz samog Ministarstva finansija, u kojoj se sugeriše da bi fiskalne isečke sa evedentiranim prometom dobara i usluga trebalo da uzimaju i svi zaposleni u državnoj upravi, ali i u javnom sektoru.

Inače, svaki kupac je obavezan da uzme fiskalni račun na prodajnom mestu i sačuva ga u krugu od 20 metara po izlasku iz prodavnice, restorana ili bilo kog drugog prodajnog mesta. Na to ga obavezuje Zakon o fiskalnim kasama. Tržišni ispektori mogu ispred bilo koje prodavnice kupcu da zatraže fiskalni isečak i ako on odbije da ga, na usmeni zahtev, pokaže, sleduje mu kazna na licu mesta od hiljadu dinara.

Iako je ovom kaznom svojevremeno pretio ministar finansija Božidar Đelić, uoči uvođenja fiskalnih kasa u Srbiju, nije zabeleženo "presretanje" kupaca ispred prodajnih objekata. Više straha trebalo bi da imaju upravo prodavci, koji rizikuju znatno veće kazne ukoliko robu ili uslugu naplate bez - fiskalnog računa. Za razne nepravilnosti prodavcu može da bude naplaćena kazna i do dva miliona dinara, uz rizik zabrane obavljanja delatnosti na određen rok. 

SAMO LIČI

U izbegavanju izdavanja fiskalnih računa najviše su se izveštili - ugostitelji. Većina njih svojim mušterijama izdaje račune sa kase koji samo liče na fiskalni isečak, ali, kada se pročita - na njemu obično nema poreskog identifikacionog broja, niti iznosa naplaćenog na ime PDV-a. Na nekima jednostavno piše: narudžbenica...

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS