Odštampajte ovu stranicu

Bez garancije nema putničke agencije

25. septembar 2015. 15:09:08 Pročitano 2037 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Turističke agenicije u Srbiji uskoro bi mogle da polože "debele" garancije ukoliko žele da rade. To bi najviše trebalo da zaštiti putnike, koje poslednjih godina sve češće varaju agencije, a koje se inače otvaraju i zatvaraju "preko noći". Svakako, ova izmena i dopuna Zakona o turizmu odgovaraće i ozbiljnim firmama koje se bave organizovanjem putovanja. Kako turistički radnici kažu, odvojiće se "žito od kukolja".

U Ministarstvu turizma rekli su nam da će odmah posle usvajanja izmenjenog Zakona o turizmu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, biti usvojene i dopune Pravilnika o vrsti i uslovima garancija putovanja. Time će se, kako kažu, značajno pooštriti uslovi osnivanja i poslovanja turističkih agencija.

- Novi propisi obavezivaće turističke agencije da turistima dostavljaju potvrde o posedovanju bankarskih garancija i polisa osiguranja - ističu u resornom ministarstvu. - Na osnovu toga, putnici će lakše moći da naplate štetu u slučajevima kada agencija prekrši ugovor. Ministarstvo je u fazi konsultacija sa stručnom javnošću, tako da ne možemo da govorimo o konkretnim iznosima i vrstama garancija. Svakako, radiće se o iznosima koji će garantovati znatno veću sigurnost putnika.

Pomoćnik ministra turizma Renata Pindžo objasnila je da je formirana radna grupa, koja će se baviti pitanjem visine garancije. Kako kaže, tek kada bude izmenjen Zakon o turizmu, može da se usvoji i novi Pravilnik.

- Ove izmene su dobre, jer više ovim poslom neće moći svi da se bave i neće biti sumnje u naš rad - ispričao nam je Miloš Jovović iz agencije "Travelend". 

- Dobro je da garantuju ozbiljnim kapitalom ili svojom imovinom, kako ne bi varali. A ne sa 500 evra položenih u APR. Novi propisi neće smanjiti broj agencija, jer će neke raditi subagenturu, ali nije normalno da se u privatnim stanovima prodaju aranžmani. Sve će to dosta koštati agenciju, ali ćemo dobiti na poverenju kod putnika, i tu će svi profitirati.

VEĆA KONTROLA

Novi zakon o turizmu obezbediće veća ovlašćenja turističkim inspekcijama prilikom kontrole agencija. Sve u cilju zaštite prava putnika i sigurnosti njihovih aranžmana.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS