Odštampajte ovu stranicu

Kazna za Tekane - niti malina, niti vanile

06. jun 2015. 08:15:22 Pročitano 2221 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Označavanje prehrambenih proizvoda ne sme dovoditi u zabludu potrošače da je određeni sastojak pristuan kada nije, navodi se u presudi Evropskog suda pravde.

Presuda je doneta na osnovu tužbe protiv nemačkog proizvođača čajeva Tekane koji je prodavao čaj pod nazivom "Srećna malina i avantura od vanile", uz slike malina i cvetova vanile i natpis "voćni čaj sa prirodnim ukusom", iako čaj ne sadrži ni vanilu, niti malinu.

Lista sastojaka na drugoj strani kutije obuhvata hibiskus, jabuku, list kupine, koru pomorandže i limuna, šipak i prirodne zaslađivače sa ukusom vanile, maline, kupine, jagode i borovnice. 

Nemačka asocijacija za zaštitu potrošača žalila se da Tekane svojom ambalažom dovodi kupce u zabludu po pitanju sadržaja čaja. 

Nemački federalni sud pravde zatražio je od Evropskog suda pravde mišljenje da li označavanje prehrambenih proizvoda može obmanuti kupce, odnosno navesti ih da pomisle da je određeni sastojak prisutan iako zapravo nije, u šta se kupac može uveriti tek kada pročita sastav proizvoda. 

Evropski sud je, pozivajući se na direktivu EU 2000, poručio da potrošači na ambalaži moraju dobiti tačne, neutralne i objektivne informacije koje ih ne dovode u zabludu. Iako sud podrazumeva da kupci čitaju sastav proizvoda pre nego što ga kupe, oznake na ambalaži ne smeju biti obmanjujuće, netačne, kontradiktorne niti nerazumljive, navodi se u zaključku suda.

Izvor: b92.net

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS