Odštampajte ovu stranicu

Francuzi imaju genijalan novi zakon. Supermarketi više ne smiju bacati hranu, moraju je dati siromašnima

23. maj 2015. 08:26:23 Pročitano 2933 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Francuski parlament je jednoglasno izglasao zakon po kojem će veliki supermarketi morati donirati viškove hrane u humanitarne svrhe, umjesto da je uništavaju kemijskim procesima kakva je dosad bila praksa.

Ovo je jedna od rijetkih odluka koju je francuska vlada donijela jednoglasno na sjednici prošlog četvrtka, piše The Guardian.

“Skandalozno je vidjeli koliko se jestive hrane baca u kante za smeće i uništava u supermarketima”, obrazložio je član socijalističke stranke Guillaume Garot koji je i predložio ovakvu mjeru.

Ovakav potez naišao je  odobravanje različitih društvenih skupina za zaštitu okoliša, dobrotvornih i prehrambenih organizacija, čiji aktivisti pozivaju na slične zakone u svijetu.

Godišnje se baca hrana u vrijednosti do 20 milijardi eura

Prema ovome zakonu, supermarketi će morati poduzeti potrebne mjere kako bi se spriječilo bacanje hrane, pa će tako biti prisiljeni da doniraju neprodanu, ali jestivu hrane u humanitarne svrhe ili kao hranu za životinje. Onu najmanje upotrebljivu će donirati za kompostiranje. Supermarketi veći od 400 metara kvadratnih će morati potpisati ugovore s humanitarnim ustanovama o doniranju viška robnih zaliha.

Koliko je ova odluka dobra i hvale vrijedna pokazuje činjenica da Francuzi godišnje bacaju 20  do  30kg  po osobi, što se procjenjuje na svotu od 12 do 20 milijardi eura godišnje. Ovom mjerom francuska vlada želi smanjiti te iznose upola do 2025. godine, a bilo bi i više nego dobro da ovakav presedan postane praksa u svim državama.

U Britaniji zabranjeno uništavanje hrane kemikalijama

Britanski supermarketi su također imali praksu da industrijskim kemikalijama uništavaju hranu kojoj je istekao rok trajanja, no to je sada zakonom zabranjeno, piše Independent.

Zabilježeno je i nekoliko pokušaja kaznenog progona u Velikoj Britaniji u posljednjih nekoliko godina za osobe koje su iz kanti za smeće uzimale hranu odbačenu iz supermarketa, unatoč tome što to rade socijalno najugroženiji slojevi, kao što su beskućnici.

Izvor: Telegram.hr

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS