Odštampajte ovu stranicu

Olakšan put do besplatne struje

15. maj 2015. 08:50:55 Pročitano 2101 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iz godine u godinu najsiromašnije porodice u Srbiji lakše mogu da se nađu na spisku energetski zaštićenih kupaca i tako ostvare pravo na besplatnu struju. Nedavno su ponovo povećani limiti primanja koje su uslov da bi domaćinstva dobila električnu energiju bez naknade, a na taj način je krug socijalno ugroženih koji mogu da konkurišu za "poklon kilovate" sve veći.

Pre dve godine domaćinstvo sa jednim članom nije smelo mesečno da prima više od 12.900 dinara da bi dobilo besplatne kilovate, a sada je ta granica pomerena na 13.595 dinara. Dvočlane ili tročlane porodice na "poklon kilovate" mogle su da računaju samo ako im je prihod manji od 18.786, a limit je danas 19.795 dinara.

Porodice sa četiri i pet članova dobijaju kilovate bez nadoknade ako zarade ili primaju ukupno do 25.990, a granica primanja bila je pre dve godine 24.672 dinara. Familije sa šest i više članova mogu da zarade do 32.684, dok je ranije trebalo da sakupe maksimum 30.558 dinara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najmnogobrojnije porodice dobijaju 250 kilovata, a jednočlanom siromašnom domaćinstvu sa računa može da se "skine" 120 kilovata.

Ovo je nada da će sniženi kriterijumi za dobijanje besplatne struje i u praksi povećati broj energetski zaštićenih korisnika, jer je do sada tek svaki peti siromašni ostvarivao ovo svoje pravo.

Umanjenje računa za utrošenu električnu ene­rgiju u januaru 2015. godine ostvarilo je tek 53.254 domaćinstava sa najnižim primanjima, a na njih ima pravo čak 250.000 u Srbiji.

PLATIŠE

Treba znati da Uredba o energetski zaštićenom kupcu ne omogućava da potrošači uopšte ne plaćaju struju, već sa računa "skida" samo deo kilovata koji su propisani.

Duga je i lista dodatnih uslova koje siromašni moraju da ispune da bi ostvarili pravo na ovu beneficiju - moraju da plaćaju struju "mesec za mesec", ne smeju da imaju stare dugove za kilovate niti da budu utuženi za neplaćanje...

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS