Odštampajte ovu stranicu

Korenite promene u GSP-u: Jeftinije karte za 80 odsto Beograđana!

13. maj 2015. 10:09:30 Pročitano 2566 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gradski prevoz u Beogradu mogao bi već od 1. septembra, a najkasnije do 1. januara da izgleda potpuno drugačije, s novom mrežom linija i podelom na četiri zone. Prevoz će biti jeftiniji za 80 odsto građana, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Sistem će biti razumljiviji i za građane i za posetioce Beograda. Grad će biti podeljen u četiri zone, a konačno ćemo moći da izađemo u susret građanima iz prigradskih naselja koji plaćaju cenu po nepravednom sistemu, koji smo nasledili. Nikome neće poskupeti karta, a zonska podela grada omogućiće niže cene za 80 odsto građana. Promene će posebno osetiti stanovnici prigradskih naselja, kojima će cena karte biti niža najmanje 20 odsto. Table na stajalištima će biti obeležavane po bojama u zavisnosti od zone - kazao je gradonačelnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saobraćajni fakultet izrađuje novu mrežu linija prema potrebama putnika, a na osnovu rezultata brojanja putnika, anketa i statističkih podataka.

- Ponosan sam jer je ovo sistemska promena gradskog prevoza. Do sada se radilo produživanje i skraćivanje linija, a sada Saobraćajni fakultet pravi novu mrežu linija prema realnim potrebama građana - dodaje Mali.

Sve će biti urađeno tako da se kapaciteti autobusa, tramvaja, trolejbusa i vozova ravnomernije popune. Posebno će se voditi računa o tramvajima jer su oni sada najmanje iskorišćen podsistem prevoza.

Mreža linija do sada menjana je prema trenutnim potrebama u pojedinim delovima grada, a vremenom su se tokovi putnika u gradu promenili: Novi Beograd se razvio u poslovni centar, izgrađena su dva nova mosta i proradio je BG-voz.

Ove promene posebno su dragocene stanovnicima prigradskih naselja koji se voze u takozvanom Integrisanom tarifnom sistemu 2. On je podeljen na 10 zona za karte i tri zone za mesečne dopune. Umesto sistema ITS1 i ITS2, čitav grad biće podeljen na četiri zone.

Kvalitetu usluge doprineće i 30 novih solo autobusa, kao i pet električnih. Poboljšanje se očekuje i kod privatnih prevoznika.

- Njima ove godine ističe ugovor i raspisaćemo novi tender prema budućim linijama. Za građane je najvažnije to da će se voziti boljim i udobnijim privatnim autobusima jer ćemo zahtevati viši nivo usluge - dodao je Mali.

Izvor: 24sata.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS