Odštampajte ovu stranicu

Bez rominga pet zemalja regiona

11. septembar 2014. 10:11:18 Pročitano 2455 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na sastanku regulatora iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Turske i Albanije, koji je održan u Skoplju, dogovoreno je da građanima tih zemalja budu izjadnačene cene telefonskih razgovora u romingu i u domaćem saobraćaju od početka naredne godine, izjavio je direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore (EKIP) Zoran Sekulić.

On je portalu Analitika rekao da će resorni ministri tih pet zemalja potpisati sporazum o izjednačavanju cena rominga i domaćeg telefonskog saobraćaja na međunarodnoj konferenciji u Miločeru 29. septembra, u okviru ovogodišnjeg Infofesta, koju Agencija orgnizuje u saradnji sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije.

“Za ovaj sporazum nije potrebna saglasnost operatera, jer je dogovoreno da zemlje potpisnice dopune svoje zakone o elektronskim komunikacijama sa rešenjima koje propisuje sporazum iz Skoplja”, rekao je Sekulić.

U tom slučaju, kako je objasnio, regulatori imaju pravo da nalože operaterima da cenovnike usklade sa kolegama iz zemalja potpisnica.

“Održali smo sastanak sa operaterima iz Crne Gore, koji nisu oduševljeni ovim sporazumom, prvenstveno iz administrativnih razloga. Oni su istakli da više ljudi dolazi u Crnu Goru nego što se putuje, zaboravljajući da će se, u slučaju smanjenja cena, povećati potrošnja, tako da ne bi trebalo da dođe do pada obima njihovih prihoda”, rekao je Sekulić.

Izjednačavanje cena razgovora u romingu i u domaćem saobraćaju je neminovan proces, ističe Sekulić i naglašava da je samo trebalo naći dobar model za njegovu realizaciju.

On je podsetio da je Evropska unija (EU) donela direktivu o izjednačavanju tih cena, čija je primena u toku, i da Crna Gora, kao potpisnica Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji ima obavezu da preuzme i primeni sva pravna rješenja EU.

“Sa Srbijom i Makedonijom smo inicirali sporazum baziran na direktivi, kojim bi naše tri zemlje imale isti status rominga kao u EU, s čim se članice Unije nisu složile. To nas, međutim, nije sprečilo da sklopimo ovaj sporazum u koji su se za sada uključile Turska i Albanija, a koji je baziran na odredbama koje se primenjuju u Uniji”, rekao je Sekulić.

On je naglasio da je sporazum otvoren za sve zainteresovane zemlje.

Zvaničnici Bosne I Hercegovine, kojima će biti poslat tekst sporazuma, učestvovaće na Infofestu.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS