Odštampajte ovu stranicu

TELEKOM OBJASNIO: Evo zašto ste dobili račune za telefon od 0 do 5 dinara

20. avgust 2014. 09:44:39 Pročitano 2729 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Račun za telefon je važna stavka rashoda koja ume u mnogome da utiče na planiranje kućnog budžeta, zato nije čudno što su se mnogi sugrađani veoma iznenadili kada su dobili smanjene račune za telekomunikacione usluge. Kako bismo smanjili sumnju u ispravnost računa, kontaktirali smo Telekom i dobili pojašnjenje novonastale situacije.

Podsećamo da je po starom sistemu tarifiranja, pretplata naplaćivana unazad. Na primer, pretplata za jul je naplaćena kroz račun za jun, tako da je u računu za jul prikazana samo potrošnja po osnovu ostvarenog saobraćaja i drugih usluga.

- Radi lakšeg vođenja evidencije troškova i zaduženja, Telekom je uvek izmene u način obračunavanja, pa će se tako od 1. avgusta 2014. godine naplaćivati mesečna naknada umesto mesečne pretplate i ova izmena će biti prikazana počev od računa za mesec avgust koji će na adrese korisnika stići tek početkom septembra - objašnjava Ivana Arbutina iz sektora za PR Telekoma.

Naša sagovornica nam je objasnila da će mesečna naknada za fiksni telefonski priključak iznositi 659 dinara i da će od avgustovskih računa biti prikazana na računu zajedno sa potrošnjom po osnovu ostvarenog saobraćaja za određeni obračunski period.

Stoga, avgustovski račun će, pored obračuna potrošnje za avgust, sadržati i mesečnu naknadu za isti mesec.

Druga važna inovacija je ukidanje impulsnog tarifiranja, koje je sada zamenjeno minutnim tarifiranjem.

U skladu sa ovom promenom korisnici će umesto dosadašnjih 300 besplatnih impulsa, svakog meseca imati na raspolaganju 150 besplatnih minuta za saobraćaj ka svim korisnicima fiksne telefonije u Srbiji.

- Takođe, ukidanjem mesne i međumesne zone, kao i ukidanjem podele saobraćaja na jak i slab, celokupna mreža fiksne telefonije Telekoma Srbija predstavljaće jedinstvenu nacionalnu zonu - zaključuje Arbutina.

Ovo praktično znači da će se pozivi ka fiksnim telefonima u Srbiji, bez obzira na pozivni broj tarifirati po jedinstvenoj ceni od 1,2 dinara sa PDV-om po minutu razgovora tokom celog dana.

(Mihajlo Pavić)

Izvor: Telegraf.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS