Odštampajte ovu stranicu

Ko je dozvolio bankama da podatke o računima dostavljaju SAD?

17. avgust 2014. 13:42:14 Pročitano 2632 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ni juče nije bilo zvanične informacije ko je odobrio bankama da unapred, pre donošenja propisa o dostupnosti informacija Poreskoj upravi SAD šalju podatke o računima građana. Bez zvanične dozvole banke već uveliko uzimaju podatke od klijenata i svoje usluge uslovljavaju stavljanjem potpisa na dokument koji još nije validan u Srbiji. Udruženje banaka Srbije je za sutra najavilo konferenciju za novinare na kojoj bi trebalo da preciznije objasne svoje poteze.

Ministarstvo finansija i poverenik za informacije od javnog značaja su skrenuli pažnju da je ova rabota i stranih i domaćih banaka nelegitimna, dok Narodna banka Srbije tvrdi da nije dala preporuku. Teško je poverovati da niko od nadležnih nije dao zeleno svetlo i da su mnoge renomirane banke to učinile na svoju ruku. Pojedine, ovakve informacije već prikupljaju godinu dana.

- Nijedna od banaka nije željna dodatne papirologije i naknadnog posla, jer ga već imamo preko glave - kaže jedan bankar. - Sigurno da nam je rečeno zvanično, ali to će saopštiti naš predstavnik iz Udruženja banaka Srbije. - Mislim da i mi kao zemlja treba da od ostalih država, odnosno poreskih organa, zatražimo iste podatke, tako da i državljani Srbije plaćaju ovde porez.

Kako smo nezvanično saznali, prošle godine je formirana radna grupa od predstavnika Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije i bankara koja je razmatrala mogućnost donošenja novog propisa kojim bi banke informacije dostavljale našoj Poreskoj službi, a ona kolegama u Americi. Pripremljen je predlog zakona i čeka se njegovo usvajanje na sednici vlade, a zatim ratifikacija u Skupštini Srbije. Nakon toga bi se ovaj propis i zvanično primenjivao, a naša zemlja se svrstala u red država koje to čine već godinu dana, odnosno sve zemlje EU, pa i Švajcarska, koja čuva mnogo veće tajne.

NE RADE SA SAD

Erste banka ne traži od građana koji žele da otvore račun da potpišu bilo kakvu izjavu u vezi sa primenom FATKA, odnosno Zakona o izvršenju poreskih obaveza, s obzirom na račune u inostranim finansijskim institucijama.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS