Odštampajte ovu stranicu

Prava potrošača za 120 miliona turista

16. jul 2014. 08:34:16 Pročitano 3222 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Garantuje se sveobuhvatna zaštita potrošačima koji vrše rezervaciju putovanja za godišnji odmor koja, na primer, uključuje kombinacije avionskih letova, hotela, ili iznajmljivanja vozila. Sa početkom letnje sezone godišnjih odmora, Evropska komisija preduzela je akciju u cilju poboljšanja zaštite turista putem modernizacije pravila EU u segmentu turističkih paket aranžmana.

Direktiva EU o turističkim paket aranžmanima iz 1990. godine poslužila je kao osnova za zaštitu koja je ponuđena turistima iz EU. Ona garantuje sveobuhvatnu zaštitu potrošačima koji vrše rezervaciju putovanja za godišnji odmor koja, na primer, uključuje kombinacije avionskih letova, hotela, ili iznajmljivanja vozila. Zaštita uključuje pravo da se dobiju sve neophodne informacije pre potpisivanja ugovora, uz uslov da je pružalac usluga odgovoran za ispunjenje svih usluga u okviru ponuđenog paket aranžmana kao i repatrijaciju u slučaju da turistička agencija ode u stečaj.

Ova reforma predstavlja odgovor na fundamentalnu transformaciju tržišta putovanja: naime, građani preuzimaju sve aktivniju ulogu u prilagođavanju putovanja svojim specifičnim potrebama koristeći pre svega internet radi kreiranja sopstvenih godišnjih odmora u odnosu na već gotove ponude i paket aranžmane koji se nude putem brošura turističkih kompanija. 

Današnja pravila teško je primeniti u eri interneta gde potrošači sve više rezervišu prilagođene pakete putem interneta (bilo od jednog operatera ili od njih nekoliko komercijalno povezanih) – što kupce ostavlja u neizvesnosti da li mogu računati na zaštitu i operatere kada njihove obaveze nisu baš najjasnije definisane. I upravo zato današnje ažuriranje pravila iz 1990. zapravo suštinski predstavlja transponovanje Direktive o paket aranžmanima u digitalno doba. To znači da će dodatnih 120 miliona potrošača koji kupuju ove prilagođene putne aranžmane takođe biti zaštićeno ovom direktivom. 

Reforma na dalje unapređuje zaštitu potrošača putem povećanja transparentnosti i jačanja zaštite u slučaju da nešto pođe neplaniranim putem. Kompanije će takođe imati koristi pošto Komisija briše zastarele zahteve po pitanju informacija kao što je potreba da se ponovo štampaju brošure i staranje da se nacionalni planovi zaštite od stečaja priznaju i preko granica. 

“Tokom devedesetih godina većina Evropljana birala je već gotove aranžmane iz brošura i rezervisala ih kod svojih lokalnih turističkih poslovnica,” podsetila je potpredsednik Evropske komisije i komesar za pravosuđe Vivijan Reding. “Još od tog perioda evropski zakoni pomogli su milionima turista da uživaju u odmorima bez stresa. Vremena su se, međutim, promenila i mi moramo da ažuriramo pravila kako bi održali korak sa tržištem koje se konstantno menja. EU pravila o paket aranžmanima moraju odgovarati digitalnoj eri i podmirivati očekivanja potrošača. Mi danas unapređujemo zaštitu miliona potrošača koji rezervišu prilagođene turističke aranžmane. EU time pruža mrežu zaštite i bezbednosti, kao i spokoj turistima ukoliko nešto pođe u pogrešnom pravcu.” 

"Turizam predstavlja važan zamajac rasta za našu ekonomiju koji danas pokriva nekih 1.8 miliona kompanija i približno 9.7 miliona radnih mesta, dok istovremeno zapošljava veliki procenat mladih ljudi," izjavio je potpredsednik Evropske komisije i komesar za industriju i preduzetništvo Antonio Tajani. "Ukoliko se turisti osećaju bezbedno prilikom uplate i korišćenja turističkih usluga u vidu paket aranžmana – na primer prilikom rezervacije leta i organizovanja najma vozila ili smeštaja, a sve to kod istog operatera – ovaj industrijski segment će rasti još dalje i brže. Ovo je glavni cilj današnjeg predloga: podrška svim vrstama putnih aranžmana, kako elektronskim tako i putem turističkih operatera, uz istovremeno obezbeđivanje balansiranih prava za sve putnike." 

Pored širenja već postojeće zaštite za prilagođene paket aranžmane, reforma donosi i nove prednosti za potrošače i kompanije.

Za kupce tradicionalnih i prilagođenih paket aranžmana, predlog donosi:

  • strožiju kontrolu skrivenih troškova (uz ograničenje 10% na povećanje cene) i obavezu prenošenja popusta na klijenta pod jednakim uslovima
  • poboljšana prava na otkaz: potrošačima će biti ponuđena veća fleksibilnost tako što će biti u mogućnosti da raskinu ugovor pre odlaska plaćajući operateru razumnu naknadu. Takođe će biti u mogućnosti da otkažu ugovor, bez ikakve naknade, pre odlaska u slučaju prirodnih katastrofa, građanskih nemira ili sličnih ozbiljnih situacija na destinaciji koja bi imala uticaja na njihovo putovanje, i kada, na primer, ambasade izdaju negativno upozorenje po pitanju odlaska na određenu destinaciju.
  • transparentnije informacije o odgovornosti: na običnom i razumljivom jeziku potrošači će moći da budu informisani da je organizator putovanja odgovoran za pravilno ispunjenje svih plaćenih usluga – u odnosu na postojeće stanje u okviru kog nacionalna pravila po pitanju odgovorne strane (operater, prodavac aranžmana ili oba) dovode do situacije gde operater i prodavac aranžmana upućuju potrošače jedan na drugoga, dok istovremeno oba pružaoca usluga odbijaju bilo kakvu odgovornost.
  • efikasnije obeštećenje: pored umanjenja cena u slučaju kada putni aranžman nije obavljen kako je ugovorom definisano, potrošači takođe mogu da traže naknadu za bilo kakvu 'nematerijalnu štetu' koju su pretrpeli, a naročito u slučaju upropašćenog putovanja.
  • jedinstveno mesto kontakta ukoliko nešto pođe neplaniranim putem: potrošači će biti u mogućnosti da upute zamerke ili zahteve za odštetu direktno prodavcu aranžmana (putnom agentu) kod koga su kupili svoj aranžman.

Za kupce drugih prilagođenih putnih aranžmana, današnji predlog donosi:

  • pravo da dobiju novac nazad i budu repatrirani, po potrebi, u slučaju da prodavac, avio kompanija ili ili bilo koji drugi relevantni pružalac usluga odu u stečaj dok se nalaze na godišnjem odmoru,
  • bolje informacije o tome ko je odgovoran za ispunjenje svake usluge.

Za kompanije današnji predlog će smanjiti birokratske prepreke i troškove prilagođavanja:

  • stvaranjem jednakih uslova poslovanja svim operaterima,
  • ukidanjem zastarelih zahteva za preštampavanjem brošura, na taj način štedeći operaterima i turističkim kompanijama procenjenih 390 miliona evra godišnje,
  • isključivanjem prilagođenih poslovnih putovanja iz Direktive, što bi trebalo da dovede do ušteda u iznosu od 76 miliona evra godišnje,
  • obezbeđivanjem pravila za celu teritoriju EU po pitanju informacija, odgovornosti i međusobnog priznavanja nacionalnih programa zaštite od stečaja, čime se omogućava prekogranična trgovina.

Za više informacija Evropska komisija – direktiva o paket aranžmanima: http://ec.europa.eu/justice/consumer-marketing/travel/package/index_en.htm

Izvor: europa.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS