Odštampajte ovu stranicu

Od 1. jula bitno niže cene rominga za građane EU

07. jul 2014. 07:32:33 Pročitano 3008 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zahvaljujući Evropskoj komisiji od 1. jula 2014. EU je smanjila gornju granicu cene protoka podataka za više od 50%: sa 45 na 20 evro centi po megabajtu. Od sada će korisnici po još povoljnijim cenama koristiti mape, gledati video snimke, proveravati mejlove i ažurirati naloge na društvenim mrežama bilo gde u EU.

Primera radi, fudbalski navijači koji putuju unutar EU će tokom ovogodišnjeg svetskog prvenstva platiti 25 puta manje za prenos podataka u romingu u poređenju sa Svetskim prvenstvom 2010! Otkako je EU uvela ograničenje cena u romingu, prenos podataka je značajno porastao. Telefonski pozivi i slanje poruka će takođe pojeftiniti: na ovaj način će građani EU moći da putuju Evropom a da pritom ostanu u kontaktu sa porodicom i prijateljima kod kuće.

Osim toga, od 1. jula 2014. mobilni operateri u Evropi će nuditi posebnu uslugu rominga pre odlaska na put i omogućiti građanima da izaberu lokalnog mobilnog operatera zemlje u koju putuju za korišćenje usluga prenosa podataka, poput primanja mejlova, čitanja vesti na internetu, učitavanja fotografija ili gledanja video snimaka. Na ovaj način, građani će moći da uporede ponude rominga i da iskoriste najbolje ponude i cene dok su na putu! No priča se ne završava ovde: EU radi na izradi novih planova za potpuno ukidanje svih dodatnih naplata u romingu. Uredba Komisije o povezanom kontinentu će ukinuti naplatu rominga, garantovaće otvoreni i neutralni internet, te bolju zaštitu korisnicima mobilnih i širokopojasnih mreža. "Veliko smanjenje cena prenosa podataka u romingu će nam svima značiti ovog leta. Ipak, ovo nije dovoljno. Zašto bi roming tarife uopšte postojale na jedinstvenom tržištu? Zato se nadam da će do kraja ove godine biti potpuno ukinute. Parlament je odradio svoj deo posla i sada je na državama članicama da postignu dogovor”, rekla je potpredsednica Evropske komisije @NeelieKroesEU nadležna za plan digitalizacije.

Izvor: Europa.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS